03.04.2020. u 08:36

Salate, variva i rolade od maslačka, trputca i koprive obogaćene prvim vjesnicima proljeća jaglacima, ljubičicama i tratinčicama prirodan su i k tome besplatan sezonski detoks program

Nakon duge, tmurne zime i uskrsnog prejedanja, rano proljeće idealno je za čišćenje organizma. S prvim proljetnim suncem, teška hrana pada u zaborav i sve više žudimo za zelenilom na tanjuru.

Najčešće se zbog jednostavnosti pripreme u ovom slučaju odlučujemo za salate, ali ne treba zaboraviti ni variva i rolade. Za razliku od proljetnog lisnatog bilja u vrtu poput špinata, matovilca i salate, samo mala količina samoniklog jestivog bilja dovoljna je da bi se metabolizam počeo vraćati u normalu.

Foto: pixabay
Maslačak ili divlji radič koji mnogi smatraju dosadnim korovom izvrstan je dodatak jelima i vrlo ljekovit

Zelene vitaminske bombe

Kao kralja svih proljetnih salata navela bih maslačak, poznat i pod nazivom divlji radič ili u narodu zubica. Najčešće se doživljava kao dosadan korov, ponajviše jer ga se može naći na svakom koraku, ali on je puno više od toga. Listovi bogati vitaminom C i željezom i blago gorkasti okus dovoljan su razlog da tu biljku uvrstimo u razne salate, umake, rižota ili juhe. Listove beremo dok su još mladi i prije pojave cvijeta, jer tada postaju jako gorki i žilavi.

Cvjetne pupoljke možemo konzervirati kao kapare, a zakasnimo li s berbom, žute cvjetove možemo brati za sirup koji čisti i jača krv i probavu. Osim maslačku, veliku važnost dala bih i trputcu, koji je nedovoljno zastupljen u našoj prehrani. Vjerujem da je svima poznat isključivo kao lijek u obliku sirupa za dišna oboljenja, ponajviše za kašalj. Ovu ste biljku viđali bezbroj puta uz putove, na livadama i oranicama, i ne znajući njezinu pravu vrijednost.

Foto: pixabay
Trputac nije samo dobar lijek za dišna oboljenja nego i ukusna namirnica i pomagač u borbi protiv pušenja

Lišće se bere kada je biljka u cvatu, odnosno od svibnja do kolovoza, a korijen biljke od kolovoza do listopada. U kuhinji se zbog blagog okusa najčešće priprema kao varivo, a u gastronomiji se sve više koristi u suhom obliku gdje juhama daje blagu aromu po gljivama.

Jeste li znali da se žvakanjem lista trpuca smanjuje želja za nikotinom? Iako se zbog intenzivnog rasta kojim guši obližnje biljke koprivu smatra nametnikom, poželjna je u svakom dvorištu. Kako joj je vegetacijsko razdoblje vrlo dugo, valja je konzumirati tijekom cijele godine. Sadrži puno željeza pa bi je u prehranu trebali uvrstiti svi koji imaju problema s manjkom željeza u organizmu.

U berbu valja krenuti za vrijeme sunčanog i suhog dana, isključivo prije cvatnje, a brati treba samo mlade vršne listove. Blanširanjem ili kuhanjem gubi žaruća svojstva te, za razliku od špinata, ne izaziva proljev, pa se smatra idealnim sastojkom proljetnih obroka.

Foto: Ivan Lesinger
Kopriva se može konzumirati cijelu godinu, a beru se samo mladi listovi

Pazite gdje ih berete

Osim variva jeste li isprobali i roladu? Kao dodatke klasičnim salatama u prehranu možete uvrstiti i jaglace, ljubičice ili tratinčice. Možda zvuči neobično kada spomenem biljke na tanjuru koje inače doživljavamo samo kao vjesnike proljeća, ali zbog bogatstva vitamina koje nude trebale bi biti sastavni dio svakog obroka.

To su biljke dubokog ili jako razgranatog korijena, što znači da crpe sastojke iz više slojeva tla. Nalaze li se blizu prometnica, sadržavat će olovo, a sigurna sam da to ne želite na tanjuru. Zato pripazite gdje ih berete ili od koga ih kupujete.

>>Saznajte sve tajne uspješnog podizanja voćnjaka

Komentara 1

DU
Deleted user
07:50 13.04.2016.

Za roladu od koprive pogrešno je napisano "žlicu sjeckanog špinata" Možda malo kontrole prije objave?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije