22.03.2015. u 12:00

Po pučkim običajima, osobe koje boluju od reume nose uza se dva-tri kestena da ih štite od reume

Domovina divljeg kestena je Perzija, sjeverna Indija i Albanija. Po pučkim običajima, osobe koje boluju od reume nose uza se dva-tri kestena da ih štite od reume. Divlji kesten tradicionalno se rabi u pučkoj medicini za liječenje vena i reume. Ljekovitost i uporaba ove biljke zahtijevaju pobliži opis dijelova od kojih se pripremaju razni ljekoviti pripravci.

Od osušene, usitnjene kore pripremaju se čaj, ekstrakt i mast. Pripravke od kore treba uzimati u malim dozama za unutarnju uporabu kod terapije oboljenja vena, hemoroida, promrzlina, opeklina, dizenterije, malarije, a izvana kod terapije kože, te kod griže, proljeva, lišaja, groznica, malarije, slabe probave, upalnih procesa crijeva.

Foto: Ivan Lesinger

Tonično djelovanje

Čaj od lista djeluje tonično kod tegoba mjesečnice (menstrualne), kod groznice, ekcema, artritisa i bolnih zglobova, prijeloma, uganuća, oteklina mekih tkiva i jakog kašlja.

Plod se rabi u liječenju reume, neuralgija, prostate, otečenih testisa – mošnica, proširenih-natečenih vena, upale vena, edema gležnja, edema nogu (dugo stajanje), venskog krvotoka (venska insuficijencija), kapilarnog krvotoka, proljeva, kod hemoroida ili rektalnih komplikacija, za iskašljavanje, tegobe prostate – povećane (hiperplazija), kod groznice, lupusa, kao tonik i kod njege kože – bora lica, kožnih čireva.

Foto: Ivan Lesinger

Plod kestena ima i narkotično djelovanje. Za liječenje rabimo razne pripravke iz ploda divljeg kestena, što pripremamo sami, kao što su alkoholni ekstrakti uz standardizirane proizvode divljeg kestena iz ljekarne. Cvijet divljeg kestena, u obliku alkoholnog ekstrakta, rabi se za liječenje reumatskih tegoba, gihta, artritisa, neuralgija.

Od pupa/pupoljka izrađuju se poznate Bachove cvjetne kapi (Bach flower) divljeg kestena, a rabe se kod tegoba kao što su neuspjeh u učenju, manjak iskustva u životnim lekcijama, potreba za ponavljanjem svega, u učenju i životnom iskustvu, ukratko – za uravnoteženje misaonih procesa.

Uljni ekstrakt koji se dobiva iz ploda rabi se za vanjsku uporabu u tretmanu reumatskih tegoba. Korijen u obliku praha rabi se za umirivanje prsnih bolova.

Foto: Ivan Lesinger

Jača stijenke kapilara

U alopatskoj – službenoj medicini injekcije escina rabe se u liječenju velikih vena, varikoznih vena, portalnih vena jetre, venske tromboze, hemoroida, infarkta miokarda. Escin – Aescin (saponin) je sastojak koji učvršćuje stijenke-zidove kapilara i vena (štiti kolagen i elastin proteini koji čine strukturu vene), djeluje diuretično, antieksudativno, antiedemički i antiupalno te smanjuje otjecanje limfe. Kesten divlji rabimo kao: adstrigent, antiinflamatorik, antiedemik, antieksudativ, febrifug, diuretik, dermetik, ekspektorant, hemostatik, kozmetik, tonik, venozni vazokonstriktor.

Kontraindikacije: Mogućnost alergije kod unutarnje i vanjske uporabe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije