LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Zidne galerije: brz, lagan i povoljan način za ljepši izgled cijele prostorije

Slike se mogu postaviti u sve prostorije doma. Dat će im dinamiku, reći puno o stilu vlasnika. No, treba znati 
kako ih dobro rasporediti
25. srpnja 2018. u 08:30 0 komentara 3872 prikaza
galerija slika
Foto: Promo fotografija
Pogledajte galeriju 1/9

Prazni zidovi u interijeru nezanimljivi su i neprivlačni. Kako prostor u kojemu boravite ne bi izgledao nedovršeno, nedorečeno i prazno, dobro će doći pokoja slika na zidu. Osim umjetničkih slika poželjne su i replike, posteri, obiteljske fotografije, ogledala, dječji crteži i slično. Za što od navedenog ćete se odlučiti ponajprije ovisi o vašem ukusu i osobnosti, cijeni ali i stilu uređenja interijera.

Osnovna pravila

Vrlo je važno pravilno pozicionirati i složiti slike te na taj način postići jedinstvenu kompoziciju, ravnotežu i ritam. Da ne biste pogriješili pri slaganju slika predlažem da se držite osnovnih pravila postavljanja. Jedno od najvažnijih pravila je da slika (jedna velika ili grupa manjih) bude proporcionalna s prostorom u koji se postavlja.

galerija slika | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Središte slike, ili grupe slika treba biti u visini očiju odrasle osobe. Grupiranje slika posebno je poželjno ako se radi o manjim formatima slika. Nemojte pogriješiti i postaviti samo jednu malu sliku na prazan zid. Prostor bi je mogao progutati i to neće izgledati lijepo.

Slike možete postaviti simetrično ili asimetrično. Možete ih slagati vodoravno ili okomito, pri čemu trebate voditi računa da vaša mala galerija djeluje harmonično i oku ugodno. Čini li vam se pak da grupa slika koju ste formirali nije skladna cjelina, formirajte dvije-tri manje grupe s većim razmakom između njih ili ih postavite na različite zidove.

galerija slika | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Osmislite poveznicu

Formirajte grupe koje će imati vlastitu poveznicu koja može biti: poveznica istim okvirima, poveznica bojama, tehnikom izrade, tematska poveznica i slično. Razmak između slika u grupi trebao bi biti između 5 i 15 cm, a on ovisi o veličini zida kao i o veličini i broju slika u grupi. U moderni minimalistički uređeni interijer preporučujem postavljanje slika u ravnoj liniji. Neka budu istih dimenzija, motiva i okvira kako biste naglasili jednostavnost moderno uređenog doma.

galerija slika | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Rustikalni ili pak klasično uređeni interijeri, za razliku od modernih, topliji su i opušteniji, pa i slaganjem slika na zidu tome ugođaju možemo još više pridonijeti. Jedna veća središnja slika na zidu oko koje ćete postaviti više manjih pazeći na ravnotežu i balans pridonijet će klasičnom ili rustikalnom stilu uređenja. Slike možete postaviti u gotovo sve prostorije doma. Uobičajeno mjesto za postavljanje slika najčešće je zid iznad sofe, zid iznad komode, kamina, uzglavlja kreveta i slično. Dobro pozicionirane i odabrane slike u interijeru uljepšat će cijelu prostoriju i dati joj dinamiku a u konačnici puno govore i o samom vlasniku, njegovu stilu, interesima i ukusu.

>>Prednosti i mane najpopularnijih materijala za izradu kuhinjskih fronti

Napravite skicu, a postavite čak i prazni okvir ili repliku

1. Prije samog postavljanja slika napravite skicu na papiru. Nakon toga ćete ih postavili točno kako želite i izbjeći suvišne rupe u zidu.

2. Pri postavljanju slika iznad nekog komada namještaja, pazite da rubovi njihovih okvira ne prelaze širinu namještaja.

3. Jednu veću koloristički intenzivnu sliku postavite samu na zid gdje će doći do izražaja. Time ćete “podignuti” prostor, bez obzira na to o kojem je stilu uređenja riječ.

4. Čak i prazni okviri različitih dimenzija formirani u jednu grupu na zidu djelovat će efektno i atraktivno. Nećete pogriješiti odlučite li se za takvu opciju.

5. Nemojte se opterećivati materijalnom vrijednosti slike, nego osjećajem koji ona kod vas izaziva. Replika ili original, izgledat će dobro ako je pažljivo uramite i nađete joj odgovarajuće mjesto na zidu.     

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.