30.05.2015. u 11:30

Uvijek je dobro imati na umu da hodnik treba biti prozračna i svijetla prostorija stoga za njega treba birati svjetlije boje

Ulazni prostor ili hodnik prostorija je koja na posjetitelje ostavljaprvi dojam o vama i vašem načinu života. Stoga je itekako važno urediti ovu, za mnoge ljude beznačajnu i zanemarenu prostoriju.

Osnovna svrha hodnika kao ulaznog prostora je da bude prijelaznica između vanjskog svijeta i privatnosti te da vizualno i zvučno odijeli stan od zajedničkog stubišta u zgradi. Kako su hodnici u većini slučajeva male prostorije i bez prirodnog osvjetljenja, važno je funkcionalno iskoristiti prostor i osmisliti kvalitetnu rasvjetu.

Foto: Promo fotografija

Uvijek je dobro imati na umu da hodnik treba biti prozračna i svijetla prostorija. Stoga ćemo najčešće birati svjetlije boje zida koje će vizualno povećati prostor. Osim toga, ovaj efekt možemo pojačati rasvjetom i ogledalima. Ogledala mogu biti odlična dekoracija na zidu, a ujedno povećavaju prostor. U slučaju da u hodniku postoji prozor, važno je ne zatvoriti ga teškom gustom zavjesom, nego odabrati laganu, prozračnu zavjesu koja će omogućiti maksimalni dotok dnevnog svjetla te na taj način osigurati i potrebnu privatnost.

Tri osnovna komada

Kao osnovne komade namještaja za hodnik možemo izdvojiti ormarić za obuću, vješalicu i komodu. Poželjno je u hodniku imati jedan stolac, klupu ili pak sofu (ako to prostor dopušta) koja će poslužiti za lakše obuvanje, a ujedno za odmor. Slobodne plohe zidova mogu se iskoristiti ugradnjom polica za knjige i sitnice. Hodnici većih dimenzija mogu se opremiti i prilagoditi omiljenim aktivnostima te igri za djecu.

Dekorativni elementi u hodniku od velikog su značenja i točka su na “i” cjelokupnom vizualnom dojmu. Postavite li galeriju obiteljskih fotografija ili slika na zid, vaš hodnik će dobiti poseban šarm i zaustaviti poglede posjetitelja.Također je dobrodošla jedna velika slika na zidu koja će upotpuniti dojam. Tepihom ćete postići ugodu i toplinu prostora.

Foto: pixabay

Efektni detalji

Također, jedna podna ili stolna lampa pridonosi osjećaju ugode. Mali ormarić za ključeve u zanimljivoj izvedbi, osim svoje funkcionalnosti, može izgledati vrlo efektno.Osim što je hodnik komunikacijska prostorija, ako je dovoljno velike kvadrature, može služiti i za ugradnju ormara te će na taj način rasteretiti ostale prostorije.

Kod namještanja hodnika problem može stvarati nepromišljen raspored vrata koja će onemogućiti maksimalnu iskoristivost površine i u tom slučaju hodnik svesti samo na komunikacijsku prostoriju.

>>Shabby chic: jedan od najpopularnijih stilova uređenja interijera

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije