LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Trikovi koji prostoriju čine vizualno većom, manjom, višom, kraćom...

Zrcala nasuprot prozora reflektirat će svjetlost i dati dojam većeg prostora, tamne boje na zidovima odnosno podovima i stropovima dopuštene su u pravilu samo kod velikih prostorija...
18. siječnja 2019. u 14:02 0 komentara 7725 prikaza
interijer
Foto: Promo fotografija
Pogledajte galeriju 1/7

Odlučimo li se za uređenje životnog prostora nužno je prije svega dobro promotriti svaku pojedinu prostoriju te otkriti njezine dobre i loše strane. Vrlo čest problem kod neke prostorije zna biti previsok ili prenizak strop. Uz to problem može biti i uska i dugačka prostorija ili pak premala prostorija.

Na koje sve načine možemo utjecati pri uređenju da bismo vizualno ispravili te nedostatke?

interijer | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Efekt boja

Znamo da boje utječu na raspoloženje te pridonose skladu i harmoniji, ali isto tako boje su i vrlo važan element želimo li ispraviti vizualne nedostatke u prostoru. Želimo li mali prostor vizualno povećati, birat ćemo hladne i svijetle tonove boja u sjajnoj izvedbi. Svjetlije i sjajnije boje reflektiraju svjetlost i tako odaju dojam većeg prostora. Trebamo li pak stvoriti suprotan učinak i preveliku sobu vizualno smanjiti, zidove ćemo obojiti toplim tamnijim bojama u mat izvedbi. Tamne mat boje apsorbiraju svjetlost i čine zidove manje reflektirajućima, tamnijima i zatvorenijima. Ako je vaša prostorija preniska i željeli biste je vizualno povisiti, strop obojite u bijelu ili neku svjetlu hladniju boju od one na zidovima. Osim toga prostoriju vizualno višom možemo postići obojimo li zidove vertikalnim prugama ili postavimo li prugastu tapetu.

interijer | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Previsoki strop koji želite vizualno spustiti obojite tamnijom bojom od one na zidovima i koristite horizontalne pruge na zidovima. Da biste dobili efekt niže prostorije važno je istaknuti donji dio prostorije i koristiti bordure i štukature, uokvirene fotografije i slike. A kako bismo dugačku i usku prostoriju učinili više četvrtastom, kraće zidove bojimo toplim tamnijim bojama u mat izvedbi a one dulje zidove bojit ćemo u jednu od svijetlih hladnih boja u sjajnoj izvedbi. Osim bojama, vizualnoj promjeni prostorije možemo pridonijeti i drugim elementima u prostoru.

Tako na primjer, postavimo li ogledalo u prostoriju dobit ćemo dojam dubine. Pored ogledala, za vizualno povećanje prostorije predlažem korištenje što više staklenih elemenata, poliranog i kromiranog metala, kao i lakirani namještaj visokog sjaja koji reflektira svjetlost.

interijer | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Micanje vrata

Povećanje prostora postići ćemo uklonimo li vrata između prostorija gdje je to moguće izvesti. Rasvjeta je također ključan element za vizualno povećanje odnosno smanjenje prostorije.

Rasvjetna tijela koja ravnomjerno raspršuju svjetlost u prostoru pridonose dojmu većeg prostora, dok usmjerena svjetlost stvara više sjene skrivajući neke dijelove prostorije koji vizualno “nestaju”.

Manje prostorije ne smijemo pretrpavati namještajem i zagušivati ih nepotrebnim dekorativnim elementima. Namještaj neka bude u istoj boji kao i pozadinski zid. Na ovaj način namještaj će se vizualno stopiti s pozadinom te će djelovati nenametljivo bez obzira na svoje dimenzije.

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Pri uređenju životnog prostora istaknite sve njegove prednosti, a nedostatke ublažite pametnim odabirom boja, namještaja i dekorativnih elemenata.

2. Veliku prostoriju vizualno možete smanjiti koristeći tapete s krupnim tamnim uzorcima te različitim kombinacijama boja, materijala i uzoraka na zavjesama, jastucima i tepihu.

3. Osim pravilnim odabirom boje, malu prostoriju vizualno povećajte ogledalima. Riješite se svih nepotrebnih stvari i koristite multifunkcionalni namještaj.

4. Želite li postići iluziju visine prostora, za završni sloj obrade stropa upotrijebite premaz visokog sjaja prema kojemu ćete usmjeriti izvore svjetlosti. Svjetlost će se reflektirati čineći prostor višim.

5. Dugačku i usku prostoriju vizualno skratite i proširite kako pravilnim odabirom boje tako i poprečnim postavljanjem parketa, seljačkog poda ili keramičkih pločica s odgovarajućim uzorkom.     

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.