10.10.2014. u 09:30

Jednostavnost je osnovna odlika modernog dizajna stoga ovdje nema mjesta ukrašavanju

Danas, kad živimo u užurbanom modernom društvu, u kojemu suvremeni čovjek nema vremena za gubljenje i za sakupljanje nepotrebnih stvari, teži se jednostavnom i funkcionalnom stilu uređenja interijera. Jednostavnost, originalnost, funkcionalnost i kvaliteta osnovne su karakteristike današnjeg modernog dizajna.

Moderan dizajn nastao je tridesetih godina prošlog stoljeća i održao se sve do danas, s time da se (kao i kod modnog dizajna) povremeno pojavljuju različiti modni trendovi koji se opet vraćaju nakon određenog vremena.

Foto: Ankica Juričević

Uložite u kvalitetu

Moderno dizajniran namještaj zahtijeva funkcionalnost, što znači da forma ili oblik slijede funkciju. Jednostavnost je osnovna odlika modernog dizajna. Ovdje nema mjesta ukrašavanju i dodavanju nepotrebnih detalja. Dizajn namještaja čine jednostavne geometrijske forme, asimetričnost i čiste linije. Neobične boje, oblici i teksture materijala čine ovaj stil originalnim i posebnim. Moderan dizajn zahtijeva kvalitetnu izradu i strukturu materijala i napravljen je da dugo traje.

Kopije modernog namještaja loš su izbor i ne vrijede, stoga ih zaobiđite

Neki primjerci namještaja odolijevaju vremenu i zadržali su atraktivan izgled još od početka moderne, kao što je na primjer “Barcelona chair” ili “Egg chair”. Bez takvog namještaja gotovo je nemoguće zamisliti moderno dizajniran interijer. U novije vrijeme tržište je preplavljeno jeftinim, nekvalitetnim namještajem koji imitira moderan dizajn. Osim što ne izgleda lijepo, takav namještaj brzo dotraje te se u njega ne isplati ulagati ni minimum.

Moderan stil uređenja najčešće prati moderno dizajniranu građevinu koja svojom osobnošću, prostranošću i velikim prozorskim otvorima čini jednu cjelinu s vanjskim pejzažem. Kao zidne obloge u interijeru često se koriste kartonske gips-ploče od kojih se lako mogu izvesti pregradni zidovi s udubinama različitih oblika kao što su kocke, krugovi ili police za odlaganje stvari.

Foto: Ankica Juričević

Izbjegnite sterilnost

Mnogi misle da je moderno uređen prostor u pravilu hladan i sterilan, no to ne mora biti tako. Osim puno stakla, ugradbenih ormara, plazma televizora, namještaja visokog sjaja, dodavanjem elemenata kao što su rasvjeta, zavjese, biljke, grede i namještaj u boji prirodnog drva, slike i tepisi unijet ćete potrebnu toplinu u vaš moderno uređeni dom.

Najčešće biramo neutralne boje zida kao što su bijela, siva i crna, pri čemu moramo paziti da nam cjelokupni dojam ne bude previše sterilan. Dodavanjem detalja u živim bojama postići ćemo efektniji ambijent. Također, bojenjem jednog zida u jaču, intenzivniju boju podignut ćete cjelokupni dojam i unijeti promjene.

>>Kako do klasičnog stila? Elegancija je ključna!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije