Naslovnica Interijeri

Preuredite kupaonicu bez skidanja pločica - bojama ili premazima

Za novi izgled kupaonice ne mora biti potrebno razbijati pločice i stavljati nove. Postoje puno bezbolniji načini
13. studenoga 2018. u 14:57 3 komentara 101827 prikaza
kupaonica
Foto: TERRA SOL

Pločice u kupaonici već su dotrajale ili su vam dosadile? Vrijeme je da nešto promijenite kako bi kupaonica dobila novi, ljepši izgled. Ako iz financijskih razloga ne želite skidati stare pločice i postavljati nove ili vam je to trenutačno prevelik zahvat, odlučite se za bojenje postojećih pločica ili pak za dekorativni premaz za pločice.

Bojenje najjeftinije

Bojenje postojećih pločica jednostavan je postupak kojim ćete napraviti veliku promjenu u kupaonici, a možete sve napraviti sami kako biste dodatno uštedjeli. Od pribora vam je potrebno samo blago abrazivno sredstvo za čišćenje, krpe, spužve, boja za pločice, valjak, četka i zaštitna traka.

Za što kvalitetniji učinak i ljepši izgled treba dobro pripremiti podlogu za bojenje tako što ćete prvo abrazivnim sredstvom očistiti površinu i smanjiti glatki sjaj. Nakon toga treba brusnim papirom velike granulacije prebrusiti cijelu površinu pločica.

bojenje | Autor : Ankica Juričević Foto: Ankica Juričević

Kada ste gotovi s brušenjem potrebno je dobro očistiti prašinu a potom nanijeti kvalitetan visokoadhezivni temeljni premaz kako bi boja što bolje prianjala.

Temeljni premaz nanosi se u dva sloja valjkom ili četkom. Nakon nanošenja prvog sloja premaza pustite ga da se dobro osuši a potom nanesite još jedan sloj. Kad se sve dobro osuši, počnite s bojenjem. Postoji cijeli spektar boja kojima možete potpuno promijeniti izgled kupaonice.

Da vas kupaonica, kad ste gotovi s bojenjem, ne bi podsjećala na staru kupaonicu, postoji jedna nova, drukčija tehnika bojenja. Tom tehnikom rješava se problem vidljivih udubljenih fuga tako da se preko fuga nanosi tanki sloj žbuke, a tek tada sloj specijalne boje za keramičke pločice koja prekriva cijelu površinu pa onda fuge više nisu vidljive.

Otporni premazi

Osim boja za pločice postoje još i različiti dekorativni premazi za keramičke pločice. Oni čine deblji sloj pa su samim time otporniji na vanjske utjecaje. Pri nanošenju dekorativnog premaza koji može biti različite vrste (ovisno o bazi), popunjavamo postojeće fuge između pločica i poravnavamo površine, te na taj način dobivamo potpuno novi izgled. Završni izgled površine ovisit će o tome na koji način nanosimo premaz te o njegovoj vrsti.

Dekorativni premazi proizvedeni su na mineralnoj osnovi kao i njihovi pigmenti kojima su obojeni. U imenu pojedinog premaza sadržana je osnova pa tako razlikujemo cementni, vapneni, glineni i metalni premaz.

kupaonica | Autor : TERRA SOL Foto: TERRA SOL

Treba spomenuti još i dekorativni beton kao dobro rješenje za preuređenje kupaonice. To je tankoslojna žbuka koja se nanosi glodalicama i špatulama na keramičke pločice kao i na druge materijale. To je najdeblja vrsta obloge te je otpornija na habanje od boja za pločice kao i od dekorativnih premaza.

U posljednje vrijeme ta je obloga vrlo popularna i djeluje efektno. Debela je samo dva milimetra te ne mijenja bitno visinu podnih ili debljinu vertikalnih pločica. Nakon što je površina obrađena može se patinirati kako bi se dobio dojam starine ili nijansirati drugom bojom.

Završni efekt površine “beton dekorativa” daje finiš koji može biti sjajni, satenski mat ili mat, ovisno o želji.

>>Mala škola uređenja: biljke kao stilski pečat

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Želite li promijeniti izgled kupaonice, bez puno novčanih ulaganja možete sami napraviti velike promjene. Kupite odgovarajuću nijansu boje za keramičke pločice, napravite kvalitetnu pripremu i počnite s bojenjem. Rezultat će biti fascinantan.

2. Priprema podloge jako je važan dio posla, želimo li stvoriti podlogu na kojoj će boja dugo trajati. Najbolje je stare pločice prebrusiti električnom brusilicom, a ako je nemate možete brusiti i ručno.

3. Ako ne želite da se ispod nove boje primijete postojeće fuge, prije bojenja popunite ih tankim slojem žbuke. Dobit ćete ravnu cjelinu koja će obojena u željenu boju potpuno promijeniti izgled vaše kupaonice.

4. Odlučite li se za dekorativni beton u kupaonici, bilo bi dobro da izvođenje radova obavi stručnjak, kako ne bi nakon nekog vremena došlo do puknuća, rupa ili neravnina. Ako se pak želite sami okušati u izvođenju radova, prijavite se na tečaj za obuku, uvijek dobro dođe.

5. Kako bi obnovljena kupaonica što dulje zadržala lijep izgled, novu površinu treba zaštititi odgovarajućim sredstvom. Najbolja je upotreba bezbojnog voska koji štiti od trošenja površine i olakšava čišćenje.     

  • fnja.njimko:

    Može li se nakon ovakva preuređenja ribati kupaonica "Vim"-om?

  • mrki69tua:

    Lakše je odštemat stare i staviti nove pločice, nego sve ovo.

  • Privatni sektor:

    Jos morate znati da beton cire nije jeftin, ali savrseno izgleda