24.10.2015. u 10:15

Opeka ili cigla kao dekorativni element može se koristiti u bilo kojoj prostoriji, a najbolje će doći do izražaja u kuhinji, blagovaonici i dnevnom boravku

Za ciglu (opeku) možemo slobodno reći da je jedan od najstarijih građevinskih materijala. Ovo je materijal koji datira još iz doba Mezopotamije. Uzmemo li u obzir kvalitetna izolacijska svojstva opeke, rekli bismo da je ona nezamjenjiv građevinski materijal za gradnju zidova, kako vanjskih tako i unutarnjih. Opeka se proizvodi od prirodnog materijala (gline) te je stoga kao materijal i ekološki prihvatljiva.

Iako ciglu najčešće povezujemo sa starim tvorničkim halama i industrijskim stilom uređenja, danas je cigla, (nakon što se godinama skrivala ispod fasade) postala izrazito poželjan dekorativni element kako u rustikalnim tako i u moderno uređenim interijerima.

Foto: Promo fotografija

Posebna toplina

Crveno-smeđi cigleni zidovi daju posebnu toplinu životnom prostoru te se lijepo uklapaju u jesensko-zimsku shemu dekoriranja interijera. Opeka ili cigla kao dekorativni element može se koristiti u bilo kojoj prostoriji, a najbolje će doći do izražaja u kuhinji, blagovaonici i dnevnom boravku. Ciglom možete oživiti dosadan jednolični prostor tako što ćete ogoliti fasadu na jednom zidu. Ako živite u staroj zgradi u gradskom središtu, vjerojatno su ispod unutarnje žbuke cigleni zidovi pa posao skidanja žbuke možete, uz malo dobre volje, obaviti i sami.

Čekićem i špahtlom (ličilačkom lopaticom) skinite žbuku, a nakon toga čeličnom četkom namočenom u vodu sastružite finije ostatke. Na kraju ciglu premažite posebnim uljnim premazima kako bi se fiksirala površina zida. U slučaju da je zid u lošem stanju, premažite ga bojom po želji. Ako pak niste sretnik koji u domu ima originalne ciglene zidove, možete određeni zid obložiti pravom ciglom ili njenom imitacijom.

Foto: Promo fotografija

Samo jedan zid

U pravilu se ostavlja samo jedan cigleni zid u prostoriji, a ako želite više zidova imati u cigli ili čak cijelu prostoriju, trebate uzeti u obzir veličinu prozora i osvijetljenost prostorije dnevnim svjetlom, kako ne biste, umjesto topline u interijeru, dobili mračnu i tešku atmosferu. Za što bolji efekt, žbuku možete skinuti sa samo jednog dijela zida, i to u nepravilnom obliku.

Ako vam se izvorna boja cigle čini pretamnom, možete je obojiti u bijelo s vidljivom strukturom cigle. Na ovaj način dobit ćete svijetao, moderan i prozračan ambijent.

>>Kupaonska oprema: kako je birati, koji su tehnološki noviteti...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije