LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Odvažite se: koji kutak doma odabrati za cigleni zid

Opeka ili cigla kao dekorativni element može se koristiti u bilo kojoj prostoriji, a najbolje će doći do izražaja u kuhinji, blagovaonici i dnevnom boravku
24. listopada 2015. u 10:15 0 komentara 7169 prikaza
cigleni zid
Foto: Promo fotografija
Pogledajte galeriju 1/5

Za ciglu (opeku) možemo slobodno reći da je jedan od najstarijih građevinskih materijala. Ovo je materijal koji datira još iz doba Mezopotamije. Uzmemo li u obzir kvalitetna izolacijska svojstva opeke, rekli bismo da je ona nezamjenjiv građevinski materijal za gradnju zidova, kako vanjskih tako i unutarnjih. Opeka se proizvodi od prirodnog materijala (gline) te je stoga kao materijal i ekološki prihvatljiva.

Iako ciglu najčešće povezujemo sa starim tvorničkim halama i industrijskim stilom uređenja, danas je cigla, (nakon što se godinama skrivala ispod fasade) postala izrazito poželjan dekorativni element kako u rustikalnim tako i u moderno uređenim interijerima.

cigleni zid | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Posebna toplina

Crveno-smeđi cigleni zidovi daju posebnu toplinu životnom prostoru te se lijepo uklapaju u jesensko-zimsku shemu dekoriranja interijera. Opeka ili cigla kao dekorativni element može se koristiti u bilo kojoj prostoriji, a najbolje će doći do izražaja u kuhinji, blagovaonici i dnevnom boravku. Ciglom možete oživiti dosadan jednolični prostor tako što ćete ogoliti fasadu na jednom zidu. Ako živite u staroj zgradi u gradskom središtu, vjerojatno su ispod unutarnje žbuke cigleni zidovi pa posao skidanja žbuke možete, uz malo dobre volje, obaviti i sami.

Čekićem i špahtlom (ličilačkom lopaticom) skinite žbuku, a nakon toga čeličnom četkom namočenom u vodu sastružite finije ostatke. Na kraju ciglu premažite posebnim uljnim premazima kako bi se fiksirala površina zida. U slučaju da je zid u lošem stanju, premažite ga bojom po želji. Ako pak niste sretnik koji u domu ima originalne ciglene zidove, možete određeni zid obložiti pravom ciglom ili njenom imitacijom.

cigleni zid | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Samo jedan zid

U pravilu se ostavlja samo jedan cigleni zid u prostoriji, a ako želite više zidova imati u cigli ili čak cijelu prostoriju, trebate uzeti u obzir veličinu prozora i osvijetljenost prostorije dnevnim svjetlom, kako ne biste, umjesto topline u interijeru, dobili mračnu i tešku atmosferu. Za što bolji efekt, žbuku možete skinuti sa samo jednog dijela zida, i to u nepravilnom obliku.

Ako vam se izvorna boja cigle čini pretamnom, možete je obojiti u bijelo s vidljivom strukturom cigle. Na ovaj način dobit ćete svijetao, moderan i prozračan ambijent.

>>Kupaonska oprema: kako je birati, koji su tehnološki noviteti...

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Uz malo truda i dobre volje sami ogolite žbuku s jednog zida. Vidljiva cigla doprinosi toplini ugođaja u domu.

2. Cigleni zid sam po sebi je efektan i zanimljiv, stoga ga nemojte opterećivati nepotrebni, ukrasima. Dovoljno će biti na njega postaviti jednu ili dvije slike većeg formata.

3. U kuhinji zid od cigle ostavite slobodan. Nemojte na njega postavljati viseće elemente kako bi došao što više do izražaja.

4. Nemojte se bojati da ćete pogriješiti s ciglom u svome domu. S jednim ciglenim zidom dobit ćete atraktivan i originalan prostor bez obzira o kojem je stilu uređenja riječ.      

5. Želite li postaviti pločice koje imitiraju staru ciglu, prethodno pripremite podlogu za njih. Zid neka bude ravan i suh.     

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.