LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Zavjese su puno više od ukrasa. Naučite kako ih birati!

Ako želite postići elegantan, stilski uređen interijer, birajte dvoslojne zavjese od kojih će gornji materijal biti tkanina od brokata ili baršuna
18. veljače 2019. u 12:59 4 komentara 11500 prikaza
zavjese
Foto: Promo fotografije
Pogledajte galeriju 1/5

Osim što štite od sunca i znatiželjnih pogleda, zavjese unose toplinu u dom. Dojam koji želite postići pri uređenju doma uvelike ovisi o izboru zavjesa.

Prije same kupnje zavjesa jasno odredite koju funkciju treba zadovoljiti određena tkanina. Hoće li to biti samo estetska funkcija pa ćete birati lagani prozirni materijal, materijal koji djelomično zamračuje prostoriju ili pak materijal koji u potpunosti može zamračiti prostoriju.Tkanine za zavjese mogu biti od prirodnih ili umjetnih materijala. Trebate imati na umu da se zavjese od prirodnih vrsta materijala kao što su lan i pamuk teže održavaju te ih je potrebno peglati nakon svakog pranja, dok se one od umjetnih materijala lakše održavaju i znatno su jeftinije. Da biste postigli elegantan, stilski uređen interijer, birajte dvoslojne zavjese od kojih će gornji materijal biti tkanina od brokata ili baršuna koja će padati po podu ili će njena dužina biti tik do poda ili do 1,5 cm i ne smije biti kraća. Moderniji interijeri zahtijevaju jednostavnije, laganije, poluprozirne materijale od lana i pamuka.

zavjese | Autor : Promo fotografije Foto: Promo fotografije Slobodno pustite zavjese da se vuku po podu, puno je gore da su kratke

Boju zavjesa možete birati tako da se stopi s bojom ostalih elemenata u interijeru ili pak suprotno, da se ističe i bude dojmljiva. Harmoniju boja postići ćete ako uskladite sve boje tkanina u prostoru, a posebno tepiha i zavjesa. Intenzivnija boja zavjesa od prozirnog materijala, propuštanjem Sunčeve svjetlosti izvana, obojit će cijelu prostoriju. Ako namještaj u vašoj sobi ima naglašenu teksturu i puno detalja ili je možda tepih s izraženim motivima i s puno različitih boja, birajte jednostavne zavjese bez uzoraka u neutralnoj boji bez detalja. Vrijedi i suprotno, jednostavan prostor bez puno detalja i boja zahtijeva dominantne zavjese s krupnim printom i naglašenom teksturom.

zavjese | Autor : Promo fotografije Foto: Promo fotografije Danas su popularne povlačne zavjese nalik na rolete – lako se održavaju

U novije vrijeme dosta su popularne panel zavjese koje se dobro uklapaju u moderan, minimalistički uređen interijer. Prednost im je što troše malu količinu tkanine, lako su pomične i brzo se montiraju. Moglo bi se reći da su danas posebnu popularnost postigle rimske zavjese. To su podizni paneli koji su prepoznatljivi po horizontalnoj podjeli plohe. Umetanjem drvenih ili metalnih štapova u ušivne šliceve omogućuje se podizanje zavjese prema gore, istodobno s obje strane, slažući je poput jedra. Dekor zastor je tkanina gušća od one standardne i koristi se za zatamnjivanje prostora. Osim toga, može služiti samo kao dekorativni element ako se želi postići stilski ili klasičan ugođaj doma. Može se postavljati samostalno ili u kombinaciji s jednim slojem laganih zavjesa.

>>Imate li neugledan hodnik? U ovih 5 koraka učinite ga ljepšim!

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Najvažnije je obratiti pažnju
Pri kupnji zavjesa obvezno provjerite kako određeni materijal reagira na dnevno i umjetno svjetlo.

2. Veličina je bitna 
Pazite da zavjesama vizualno ne smanjite prostor. Manje prostorije zahtijevaju svjetlije i prozračnije zavjese. 

3. Dobra mjera je ključna
Prije samog šivanja zavjesa važno je imati točne mjere dužine i širine prozora. Ako kupujete zavjesu do poda, važno je da ne bude kraća od 1,5 cm od poda. 

4. Kvaliteta materijala Kod odabira karniše imajte na umu vrstu i kvalitetu zida ili stropa na koji ju planirate postaviti. Stropne vodilice se ne preporučuju u starim stanovima čiji su  stropovi obloženi trskom.

5. Pazite na uzorke
Ako tepihom dominiraju geometrijski uzorci, ne unosite zavjese sa cvjetnim uzorcima i obrnuto.