25.01.2018. u 08:59

Ova paleta boja primjenjiva je u svim prostorijama doma, a rezultira ugodnom, smirujućom atmosferom

Već smo i prije govorili o tome kako određene boje u interijeru utječu na raspoloženje te vizualno smanjuju, odnosno povećavaju prostor. No ovaj put razmotrimo koje su to neutralne boje i kakav učinak one imaju u interijeru.

Pod paletu neutralnih boja spadaju bijela, crna i siva. Ovdje ćemo uvrstiti i smeđu te sve njihove međusobne kombinacije. Želite li u svome domu postići “mekoću”, smirenost, nenametljivost, udobnost i harmoniju, onda je izbor neutralne palete boja idealan za vas. Pod ovim se podrazumijeva uređenje cjelokupnog interijera u neutralnoj paleti, kako za zidne i podne obloge tako i za odabir namještaja i ostalih dekorativnih elemenata.

Foto: Promo

Jednostavnost je ono što čini neutralnu paletu tako posebnom, stoga (ako se odlučite za neutralne boje) ne biste ih smjeli kombinirati s toplim jarkim bojama. Međutim, uz neutralnu paletu mogu se kombinirati i druge boje kojima je dodana velika količina bijele ili sive. Time će one izgubiti na svome intenzitetu i postati nenametljive. Materijali koji prate neutralnu paletu uglavnom su u prirodnim bojama. Najčešće je to prirodni kamen, drvo, trska, lan, željezo i slično.

Neutralnu paletu boja možete koristiti u svim prostorijama doma. Svjetliji neutralni tonovi boja u spavaćoj sobi pomoći će vam da se odmorite i opustite. S obzirom na to da je kupaonica u pravilu mala prostorija i ne podnosi vizualnu kaotičnost, odabirom neutralne palete boja postići ćete harmoniju i jednostavnost u prostoru. Dnevni boravak uređen u neutralnoj paleti boja bit će pravi izbor za sve one koji ne vole eksperimentirati bojama. Osim toga izborom neutralnih boja vaš dnevni boravak možete urediti vrlo efektno i glamurozno.

Foto: Promo

Dobro je samo znati da se u pravilu odabere jedna osnovna boja koja će prevladavati. Na tu boju nadograđujete namještaj i ostale elemente koji će se svojim nijansama stapati u koloritno ujednačenu cjelinu te se neće isticati njihove linije. Posebno je važno znati bojom povezati različite dijelove prostorije. Ako su npr. zavjese u svjetlosivoj boji, u suprotni kut prostorije “ubacite” detalj u istoj boji. Može to biti tepih, stolnjak ili bilo koji dekorativni element.

Foto: Promo

Uređujete li svoj dom u modernom minimalističkom stilu pripazite na to da kombinacijom ravnih modernih linija i neutralne palete boja ne biste postigli dosadan i nezanimljiv prostor. Uz neutralne boje u interijeru idu naglašene teksture materijala i razvedenije strukture.

>>Orijentalni stil u interijerima

Komentara 1

EL
elzadok1204
09:40 06.05.2016.

vidiš ti tih neutralnih boja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije