05.09.2015. u 11:30

Loša organizacija zadaje probleme pri obavljanju svih poslova u kuhinji te pri odlaganju posuđa i namirnica

Uređenje kuhinje nije jednostavan posao, pogotovo ako je riječ o malom prostoru u koji moramo smjestiti sve potrebno.

S druge strane to je poseban izazov i prilika za kreativnost, pogotovo ako imamo pametne ideje i znamo koji su nam prioriteti pri uređenju.

Foto: Promo fotografija

Ne pretrpavajte

Kako je kuhinja srce doma i mjesto u kojemu kuhamo, jedemo, a ponekad se i družimo, bez obzira na to koliko ona bila mala, uredimo je tako da boravak u njoj bude što ugodniji. Loša organizacija zadaje probleme pri obavljanju svih poslova u kuhinji te pri odlaganju posuđa i namirnica. Prvo pravilo kojeg se trebamo držati je funkcionalnost te prohodnost i dostupnost svim elementima uz uštedu prostora. Kako bismo znali što napraviti, imajmo na umu da prostor ne smijemo pretrpavati nepotrebnim stvarima. Kuhinja treba biti jednostavna, sa svim potrebnim elementima i uređajima. Fronte gornjih elemenata male kuhinje neka budu sa što više stakla, kako bi se dobio vizualno veći prostor. Pored toga u staklene elemente ugradite rasvjetu te izložite svoje ukrasno posuđe i čaše kako bi se dobio dojmljiviji efekt dubine.

Mnogi proizvođači namještaja danas specijalizirali su se za izradu namještaja za male prostore, pa tako i kuhinje. Predlažem da potražite takav namještaj ili da date izraditi kuhinju po mjeri, koja će najbolje odgovarati vašem prostoru. Elementima različitih dubina (ako je to potrebno) prilagodit ćete prostor svojim potrebama i maksimalno ga iskoristiti. Zgodno rješenje su i pomoćna kolica koja mogu poslužiti kao dodatna radna površina, a ujedno i kao spremište za posuđe i namirnice. Kolica možete, kada nisu potrebna u kuhinji, koristiti u bilo kojoj drugoj prostoriji.

Foto: Promo fotografija

Dobro je znati da se danas na tržištu mogu naći i manji kuhinjski uređaji koji se lakše mogu uklopiti u male kuhinje. Primjerice, hladnjaci su sada duboki 60 cm, tako da su u ravnini sa standardnom dubinom kuhinjskih elemenata, a nekad su bili duboki 80 cm. Odabirom manjeg sudopera dobit ćete veću radnu površinu na ploči.

Rasvjeta je ključna

Rasvjeta je ključan element za vizualno povećanje male kuhinje. Osim što može biti ugrađena unutar staklenih elemenata i djelovati ambijentalno, rasvjetu je nužno ostaviti ispod gornjih elemenata, iznad radne ploče kako bi osvijetlila prostor za rad te ujedno i vizualno povećala prostor.

Svjetlije boje zidova i kuhinjskih elemenata, posebice bijela, također utječu na vizualno povećanje prostora. Kombinirate li k tome pokoji kuhinjski element u jarkoj boji, na taj ćete način unijeti dinamiku u svoju kuhinjicu. Ako ste maksimalno iskoristili prostor u svojoj maloj kuhinji, zasigurno ste iznenađeni koliko je stvari stalo u nju.

>>Parket ili laminat - što odabrati?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije