31.10.2016. u 09:15


U pravilu, sva se oprema za kupaonice, ili barem većina, bira iz iste serije i jednog proizvođača

Odlučili ste se renovirati dotrajalu kupaonicu ili uređujete novu? Sve počinje dobrim planiranjem kako bi se iskoristio svaki centimetar prostora. Prvo na što treba obratiti pozornost postojeće su vodovodne i električne instalacije kojima treba biti prilagođen raspored sanitarija i namještaja.

Bez obzira na to je li vaša kupaonica velika ili mala, njena funkcionalnost bit će zadovoljena ako su elementi u prostoru dobro raspoređeni i ako su odgovarajućih veličina.

Sanitarije iste serije

Na tržištu je velika ponuda kupaonske opreme različitog dizajna i kvalitete. Za koju ćete se odlučiti, ponajprije ovisi o stilu uređenja kupaonice, njenim dimenzijama i cijeni opreme. 
U pravilu, sva se oprema, ili barem većina, bira iz iste serije i jednog proizvođača. Prilikom odabira, važno je uzeti u obzir potrebe svih korisnika kupaonice. Za osobe koje imaju zdravstvenih teškoća i imaju veću potrebu za osobnom higijenom, dobar izbor WC školjke bila bi tzv. tuš-WC školjka. Ova komforna školjka opremljena je bojlerom i mlaznicama za toplu vodu, fenom i ventilatorom pa tako zamjenjuje i bide. 
Danas ugradbeni vodokotlići sve više potiskuju standardne, a odabirom tipkala za njih, koje može biti različitog materijala i dizajna, pridonijet ćete vizualnom dojmu svoje kupaonice.

Foto: pixabay

Za koji umivaonik ćete se odlučiti, viseći ili ugradbeni, jedan ili dva, kojeg oblika i materijala, odlučite uzimajući u obzir veličinu prostora i vrstu kupaonskog namještaja. Za što bolju iskoristivost prostora dobro je birati namještaj rađen po mjeri, a za ovu varijantu dobro će doći ugradbeni umivaonik. Ako se u kupaonici nalazi plinski bojler iznad perilice rublja, namještajem po mjeri skrijte bojler, a perilicu ugradite te povežite u jednu cjelinu, za estetski sklad.

Četvrtasta kada

Kada je izbor kade u pitanju, dobro je znati da najpopularnija četvrtasta kada smještena uza zid kupaonice zauzima malo mjesta, a korisniku omogućuje ležanje dok se kupa. Isto je i s kutnom kadom koja postavljena u kut zauzima jednaku podnu površinu. Ovakva kada najbolje će odgovarati kupaonici kvadratnog tlocrta. Sjedeća kada je manja od standardnih, a zbog svoje visine ne preporučuje se za kupaonice s niskim stropom ili pod krovnim nagibom.

Spomenimo još kadu okruglog oblika koja je prikladnija za kupaonicu veće kvadrature. Postavlja se na sredinu prostorije. Vrlo je efektna, ali nedostatak joj je što zbog svoje veličine zahtijeva veću potrošnju vode. Tuš-kabine, zbog zauzimanja malo prostora, dobar su izbor za male kupaonice. U većim kupaonicama, moderne tuš-kabine, izrađene od prozirnog kaljenog stakla i većih dimenzija, djeluju jako efektno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije