16.05.2015. u 09:15

Kamen je univerzalni materijal koji zadovoljava različite ukuse i želje, a u pravilu se koristi kao zidna ili podna obloga

Kamen se oduvijek koristio za gradnju zbog ljepote i trajnosti, a i u interijeru je našao svoje mjesto. Granit, mramor, travertin, vapnenac... zbog raznolikosti strukture i boje, kamen je omiljeni materijal za uređenje interijera. Kao i svi prirodni materijali, i kamen je danas ponovno tražen materijali te se često koristi kako u modernim tako u stilskim i rustikalnim stilovima uređenja.

No, osim svojih kvaliteta, kamen ima i nedostatke, a to su visoka cijena i zahtjevna obrada.

Foto: Promo fotografija
Vizualno obogaćuje prostor i naglašava stil uređenja

Univerzalan materijal

Kamen je univerzalni materijal koji zadovoljava različite ukuse i želje. U interijeru se kamen se najčešće koristi kao podna i zidna obloga, a nerijetko i kao radna ploha u kuhinji te za kamin. Podne obloge od kamena trajne su i estetski privlačne, a nude kvalitetu koju ne može nadomjestiti nijedan drugi materijal.Kamen u interijeru doprinosi vizualnom dojmu i stilu uređenja, koji može biti moderan, minimalistički ili pak raskošan, stilski. Konačna obrada kao i način primjene kamena ovisit će o vašem ukusu, primjeni i financijskim mogućnostima. Prije nego što odaberemo kamen, trebamo znati što njime želimo dočarati. Na konačni estetski dojam u interijeru utjecat će vrsta kamena, način njegove ugradnje te veličina i funkcija elemenata na koje ga polažemo.

U novije vrijeme, primjenom tehnologije nastao je umjetni kamen stvoren od cementa, kvarcnog pijeska, boja i laganih agregata. Umjetni kamen također može izgledati impresivno ako ga dobro uskladimo s određenim stilom interijera. Prednost je umjetnog kamena to što je lagan i jeftiniji te ga možemo dobiti u svim bojama, oblicima i teksturama. S druge strane, nedostaci umjetnog kamena su kratkotrajnost i lomljivost.Ljepota kamena posebno će doći do izražaja u kombinaciji s drugim prirodnim materijalima. Kamen kao hladan materijal odlično se slaže s toplim drvom te će u ovoj kombinaciji dodatno oplemeniti svaki interijer.

Foto: Promo fotografija
Nedostaci kamena visoka su cijena i zahtjevna obrada

Prirodni izgled

Bez obzira koja je njegova funkcija u interijeru, bilo kao podna ili zidna obloga, pravilnim održavanjem i brigom očuvat ćemo ljepotu kamena dugi niz godina. Iako mnogi izbjegavaju kamen zbog njegovih hladnih svojstava, oni koji ga vole biraju ga zbog prirodnog izgleda i čvrstoće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije