07.10.2014. u 09:00

Kako u suvremeni prostor uklopiti tradicionalni namještaj – otkriva dizajnerica interijera Ankica Juričević

Postoje, naravno, brojni stilovi uređenja interijera, a svakome od njih treba pristupiti na različit način te ga prilagoditi odgovarajućem prostoru i načinu života. Kada govorimo o klasičnom stilu uređenja, možemo se voditi smjerom koji nam se najviše sviđa, a to može biti klasicizam, bidermajer, secesija ili art deco. Ako ste ljubitelj klasičnog uređenja interijera i uređujete li vaš životni prostor u ovom stilu, važno je znati odrediti primarnu točku i voditi se simetrijom i ravnotežom rasporeda svih elemenata u prostoru.

Foto: Ankica Juričević

Komadi koji imaju priču

Osobnost ovog stila je ljepota, kvaliteta, elegancija i profinjenost koja vuče svoje korijene iz prošlih vremena. Izvorni komadi namještaja iz pojedinih stilskih razdoblja teško su dostupni i cijena im zna biti dosta visoka, pa se danas na tržištu nude različite izvedbe novodizajniranog klasičnog namještaja prilagođenog suvremenom čovjeku. Ovakvi komadi namještaja produkt su renomiranih dizajnerskih imena i tvrtki proizvođača koji su pravo osvježenje klasičnih stilova. Moderni mladi ljudi, ljubitelji klasike i profinjenosti, vješto znaju uklopiti ovaj stil u suvremeni način života. Klasični stil je vrlo jasan stil koji pokazuje izrazit sklad i profinjenost gospodskog prostora. Ističe fino izrađene materijale, primamljiv je i elegantan.

Foto: Ankica Juričević

Materijali su ključni

Pri odabiru boja, želimo li se držati strogih odrednica klasičnog stila, biramo boje dragog kamenja sa zlatnim i srebrnim detaljima. Primjenom trendovskih boja osuvremenit ćemo prostor, a rasporedom namještaja i detalja pokazati ljepotu vječne klasike. Materijali koje koristimo kod klasičnog stila uređenja trebaju biti prirodni, a najčešće su to drvo, kamen, koža i tkanine od prirodnih vlakana (brokat i baršun). Pri izboru dekorativnih materijala za zavjese birat ćemo one koji čine skladnu kombinaciju, no materijali ne moraju uvijek biti slični.

Važno je uvijek investirati u kvalitetne materijale od kojih se očekuje dulji životni vijek, što je važno obilježje klasičnog namještaja, a u konačnici i samog stila. Prostor uređen u ovom stilu oplemenit ćemo ukusnim detaljima, pri čemu moramo paziti da ga ne pretrpamo nepotrebnim stvarima. Detalji koji su sastavni dio ovog stila su slike, svijećnjaci, porculan i drugo. Važno je spomenuti neke od prepoznatljivih dizajnerskih komada kao što su Tiffanyjeva lampa, Thonetov stolac i Chesterfield sofa.

>>Savjetujemo vas: koje podne materijale kad treba odabrati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije