21.02.2015. u 10:00

Najveća pogreška, već od samog početka uređenja, može biti pogrešan odabir boje koja “vrišti” i razdražuje

Dnevni je boravak zasigurno prostorija u kojoj provodimo najviše slobodnog vremena, družimo se s ukućanima i gostima, socijaliziramo i zabavljamo. Samim time, dnevnom boravku i pridajemo posebno značenje prilikom uređenja doma. Kod prevelike želje da sve bude savršeno, često se i griješi.

Najveća pogreška, već od samog početka uređenja, može biti pogrešan odabir boje koja “vrišti” i razdražuje. No, nemojte se bojati eksperimentirati bojama. I bijeli zidovi u kombinaciji s bijelim namještajem mogu izgledati monotono i dosadno. Stoga, ljubitelji bijelih interijera moraju strogo voditi računa o svim detaljima kako bi se dobio ugođaj i topline u dnevnom boravku. Da biste bili sigurni koja vam boja najbolje odgovara, obojite prvo malu površinu zida i pratite tijekom dana kako boja reagira na dnevno svjetlo, a također i noću na umjetnu rasvjetu.

Foto: Ankica Juričević
Osim što ne valja pretjerivati s drvenim namještajem, važno je da u jednoj prostoriji budu najviše tri vrste drveta

Namještaj i zavjese

Kod kupnje namještaja nemojte se povoditi za trendovima i trošiti puno novca. Trendovi dolaze i prolaze. Radije kupite bezvremenski komad namještaja. K tomu, možete dodati neki detalj koji je u trendu, poput jastuka, koji nećete skupo platiti, a koji se može lako zamijeniti kad vam dosadi.

Izbor zavjesa za dnevni boravak može završiti dosta nespretno ako imamo slučaj da se prozor nalazi pokraj balkonskih vrata. Mnogi griješe kad se odlučuju postaviti zavjesu različitih visina pa preko vrata stavljaju zavjesu do poda, a na prozor kraću koja prekriva samo prozor. U ovoj situaciji nužno se postavlja zavjesa do poda, kako za vrata tako i za prozor.

Često se događa da luster koji bi trebao biti iznad stola za blagovanje visi negdje po strani, što je posljedica neplaniranja rasporeda elektroinstalacija. Luster iznad stola jako je važan, kako zbog estetskog ugođaja tako i zbog svoje funkcionalnosti. Ako imate ovaj problem, pozovite stručnjaka koji će vam povući kabele za luster točno iznad sredine stola.

Foto: Ankica Juričević
Ako se prozor nalazi tik uz balkonska vrata, na oba otvora treba postaviti zavjese od poda do stropa

Oprezno s drvom

Znamo da drvo daje ugodu i toplinu, no i s drvom možemo pretjerati ako je sav namještaj u prostoriji izrađen od drva, a k tomu još i obloženi zidovi. Drvene komade namještaja moramo uskladiti s ostalim elementima u prostoru te imati na umu da se u jednoj prostoriji ne smije koristiti više od tri različite vrste drva.

U dnevnom boravku rasvjeta je itekako bitna. Kod nas se u većini slučajeva postavlja samo jedna lampa visilica kao centralna rasvjeta, no to je premalo. Za postizanje ugodne atmosfere i naglašavanje pojedinih zona u prostoriji svakako je potrebno postaviti nekoliko različitih vrsta lampi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije