26.11.2016. u 08:00

Vizualno povećanje prostora jednostavnije je nego što mislite. Potrebno je samo poigrati se bojama, ogledalima i kontrastima.

Uređujete li stambeni prostor manjih dimenzija, važno je dobro osmisliti uređenje i iskoristiti svaki centimetar prostora te ga prilagoditi životnim potrebama. Ako želimo postići naizgled veći dojam prostorije, dobro je držati se ključnih pravila i trikova za vizualno povećanje prostora.

Izbor boje zidova, namještaja i ostalih dekorativnih elemenata bit će od velike važnosti. Za vizualno povećanje malih prostora u pravilu se biraju bijela i svijetli, hladni tonovi boja. Kombinacijom boja važno je znati postići estetski sklad i paziti da nikada ne birate više od tri različite boje zidova i namještaja. Idealna kombinacija za postizanje višestrukog povećanja prostora je što svjetlija, hladna boja zida s minimalističkim namještajem toplih tonova. Važno je znati da se strop u malim i niskim prostorijama nikada ne smije bojiti u tamnu boju. Zid na kojemu se nalazi prozor svakako treba bojiti u što svjetliju boju kako bi se svjetlost reflektirala i kako bi se dobilo na dubini prostora.

Foto: Ankica Juričević
Ubacite li crni detalj u jednobojni prostor, stvorit ćete dojam prostranosti i višedimenzionalnosti

Odabirom namještaja u istoj boji kao što je i zid ili prozirnog namještaja, poput stola i (ili) stolaca, postići ćete nenametljivost u prostoru i vizualno stapanje u jednu cjelinu. Prostor će izgledati prozračnije ako nema previše namještaja. Zbog toga je važno birati multifunkcionalni namještaj, a izbjegavati glomazne, tamne komade namještaja. Ormari i kuhinjski elementi koji se protežu do stropa, u bijeloj boji ili u boji zidova, zadovoljit će potrebe odlaganja stvari a ujedno pridonijeti urednosti prostora te spriječiti vizualno zatvaranje prostorije. Drvo je uvijek dobar izbor kako bi se dobilo na toplini. Birajte uvijek svjetlije drvo ili pak ono u bijeloj boji. Staklo, ogledala i lakirane površine visokog sjaja reflektiraju svjetlost i na taj način stvaraju dojam većeg prostora i prozračnosti. U malim stanovima preporučuje se kuhinju i dnevni boravak povezati u jednu cjelinu otokom ili šankom koji može služiti i kao stol za jelo. Na ovaj način olakšava se komunikacija, a ujedno postiže vizualno veći prostor. Ostale prostorije odvojite kliznim vratima od stakla ili s ugrađenim ogledalom.

Foto: Ankica Juričević
Velika ogledala povećavaju prostor

Rasvjeta je također ključni element za postizanje vizualno većeg prostora. Važno je postaviti rasvjetu tako da nijedan dio stana ne ostane u sjeni. Ukrasne detalje pažljivo birajte, pazeći da njima ne pretrpavate stambeni prostor. Odaberite samo nekoliko vama važnih umjetnina koje ćete istaknuti na posebno mjesto, a koje možete osvijetliti spot rasvjetom.

Komentara 2

DI
Diners
07:05 26.01.2015.

Imate mali stan(dard)? Kako preživjeti? Režite tanje šnjite kruha il se selite iz Hr!

MA
masterYoda
16:30 25.01.2015.

"Imate mali stan?" Dijagnoza: Hrvat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije