LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Do brzih promjena u interijeru pravim odabirom rasvjete

Svaka prostorija u domu ima svoja pravila po pitanju odabira rasvjetnih tijela. Upoznajte se s njima
09. rujna 2021. u 06:30 0 komentara 2842 prikaza
Foto: BoConcept

Osim funkcionalne uloge, rasvjeta u interijeru važna je i kao dekorativni element. Možemo slobodno reći da je rasvjeta primarni element pri uređenju stambenog prostora te da o rasvjetnim efektima znatno ovisi dojam o uređenju interijera.

S obzirom na namjenu, rasvjetu u interijeru dijelimo na opću, koja pruža osnovno svjetlo i služi za sigurno kretanje u prostoru, i funkcionalnu, za obavljanje određene djelatnosti. Imamo i tzv. akcentno svjetlo koje služi za naglašavanje nekih posebnih dekorativnih elemenata kako bi privukli pažnju, kao što su skulpture ili slike, te tzv. spot rasvjetu koja pruža snop svjetla prema određenom predmetu.

rasvjeta | Autor : Ankica Juričević Foto: Ankica Juričević

Postoji još i ambijentalna rasvjeta koja, kao što joj i samo ime govori, uvelike pridonosi toplini i ugođaju u interijeru.

No, kako izabrati pravu rasvjetu za svoj dom? Prvo, moramo znati da rasvjeta u kuhinji i kupaonici ima na prvome mjestu funkcionalnu ulogu jer se u tim prostorijama obavljaju aktivnosti koje zahtijevaju preciznost, a ujedno i jaču osvijetljenost. Za to u pravilu koristimo opću i funkcionalnu rasvjetu, što ne znači da i u tim prostorijama ne možemo postaviti pokoju svjetiljku slabijeg intenziteta za ambijentalni ugođaj. U kupaonicu je poželjno postaviti dodatnu rasvjetu pored ogledala, a u kuhinji iznad radne površine najbolje je postaviti neonsku, bijelu rasvjetu koja će najbolje simulirati dnevnu svjetlost. Dobra rasvjeta nije samo izbor lijepo dizajnirane svjetiljke nego i njezin položaj u interijeru, vrsta žarulje i svrha svjetlosti koju proizvodi.

rasvjeta | Autor : Ankica Juričević Foto: Ankica Juričević

Želimo li unijeti brze promjene u interijer, svjetlosnim efektima postići ćemo to najjednostavnije. Igrom svjetlosti postiže se dojam bogatijeg prostora i izražajnost interijera.

Spavaća soba je jedina prostorija u kojoj je ambijentalna rasvjeta važnija od opće rasvjete. Stolne lampe na noćnim ormarićima osim što su dekorativni elementi za postizanje romantičnog, ambijentalnog ugođaja, ujedno mogu poslužiti i kao funkcionalno rješenje, imaju li regulator jačine svjetlosti.

Kako je dnevni boravak prostorija u kojoj se najviše boravi, optimalna rasvjeta za tu prostoriju treba zadovoljiti više potreba. Prema tome, kao glavni izvor svjetla postavlja se stropna svjetiljka (visilica) koja obasjava cijelu prostoriju. Pored opće rasvjete, u dnevnom boravku poželjna je i poneka podna, zidna ili pak stolna lampa za postizanje ugodnog ambijenta i intimne večernje atmosfere.

zelene vibracije Inovativni sustavi za biljke koji su ujedno i cool dekoracija u domu sitan i bitan Kako odabrati savršeni klub-stolić i s malo novca dobiti puno od dnevnog boravka editorijal Svi jesenski trendovi u našoj režiji: Stilizirali smo četiri scene u domu, prepišite!

Dobar savjet zlaza vrijedi

1. Pri odabiru svjetiljke imajte na umu da materijal, boja i njezin oblik trebaju estetski odgovarati cjelokupnom dojmu prostorije te da jačina svjetlosti koju daje mora zadovoljiti potrebe za koje je namijenjena.

2. Važno je znati da radni stol treba biti osvijetljen s prednje strane, dok se kuhinjske radne plohe trebaju osvijetliti frontalno, kako ne bi došlo do zasjenjenja pri radu.

3. U blagovaonicu iznad stola postavite dvije visilice ili pak jednu raskošniju koja će obasjati prostor za objedovanje i druženje cijele obitelji. Ujedno će privući pažnju i izgledati efektno.

4. Pri gledanju televizije noću, ostavite barem malo svjetla kako bi se smanjio kontrast sa TV ekranom i kako bi gledanje bilo ugodnije. Rasvjetu postavite tako da se svjetlost ne odbija od ekrana.

5. Stolna bi lampa trebala biti postavljena u visini ramena i udaljena pola metra od knjige pri čitanju. Koristite li podnu lampu za pomoć pri čitanju, postavite je da svijetli odmah iznad vas ili iznad vašeg lijevog ili desnog ramena.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.