LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Potkrovlja su hit: prije nego ih uredite, proučite ove savjete

Potkrovni stanovi ne moraju biti ljeti vrući, a zimi hladni. Ne moraju biti mračni ni vlažni. Krovni prozori neka budu što veći i raskošniji, ali dobro izolirani...
27. rujna 2019. u 08:00 2 komentara 32954 prikaza
potkrovlje
Foto: Tomislav Miličević/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Uređenje potkrovlja san je mnogima koji bi željeli uživati u atraktivnom i originalnom stambenom prostoru, stoga je život u potkrovlju po mnogočemu poseban i jedinstven. Mnogi dizajneri i umjetnici u ovakvim prostorima imaju priliku realizirati svoje originalne ideje te im je uređenje potkrovlja veliki izazov.

Odabir materijala - ključan

Poseban užitak pri uređenju potkrovlja je upravo taj što visina i određeni nagibi krova čine posebnost i izražajnost koja se ne može nikada dobiti u prostorima s ravnim stropovima. Osim toga, ovakvi prostori najčešće su opremljeni krovnim prozorima koji omogućuju više osvijetljenosti od onih klasičnih, vertikalnih.

Ovisno o kutu nagiba u odnosu na prirodni izvor svjetlosti, stvaraju se lomovi svjetla i sjene te prostoru daju dodatni efekt i čine ga atraktivnim čak i bez namještaja. Ipak, pri kupnji doma u potkrovlju treba imati na umu da krovni prozori koji gledaju samo u nebo s vremenom postanu dosadni te je dobro imati i druge otvore. Život u potkrovlju ima poseban šarm i šteta je tavan u obiteljskoj kući ili stambenoj zgradi koristiti samo za odlaganje stvari.

Obnova može biti financijski isplatljiva, bitno je samo znati odabrati prave materijale i namještaj.

potkrovlje | Autor : Tomislav Miličević/Pixsell Foto: Tomislav Miličević/Pixsell

Provjerite stanje krova

Ako ste sretnik i uspjeli ste doći do nekoliko desetaka kvadrata potkrovnog prostora, uz par spretnih zahvata u interijeru dobit ćete dom u kojem ćete se osjećati ugodno, u dražesnom prostoru. Planirate li pak urediti potkrovlje u stambenoj zgradi, prije svih zahvata (ako je riječ o zajedničkim prostorijama svih stanara) trebate prikupiti suglasnost svih stanara i zatražiti dozvolu za prenamjenu prostora kod lokalne samouprave.

Ako posjedujete vlastitu kući i tavan, naravno da ovo sve nije potrebno. Prije samog početka uređenja provjerite koji su sve građevinski zahtjevi nužni u vašem budućem domu. Posavjetujte se s arhitektom kako biste najbolje iskoristili prostor, kao i o tome kako ćete provesti sve potrebne instalacije, kao što su struja, voda, plin i drugo. Također biste trebali pozvati statičara kako bi vam mogao potvrditi da podne i stropne grede mogu izdržati adaptaciju i buduću stambenu namjenu.

Provjerite i krov radi eventualne dotrajalosti ili oštećenosti. Ako je potrebna djelomična adaptacija ili pak zamjena cijelog krovišta, sada je idealna prilika za takvu vrstu radova. Ne smije se štedjeti na kvalitetnim materijalima kako ne bi došlo do prokišnjavanja i vlage.

potkrovlje | Autor : Tomislav Miličević/Pixsell Foto: Tomislav Miličević/Pixsell

Iskoristite svaki centimetar

Prednost potkrovlja je ta što ovdje nemamo nosive zidove pa možemo pregrađivati kako želimo uz mogućnost "open space" izvedbe. Iskoristivost čitavog prostora u potkrovlju ovisi o visini nadozida ispod kosih krovnih ploha. Visina stropa u konačnici određuje koju vrstu i koliko namještaja vaš novi dom zahtijeva.

Središnja visina stropa trebala bi iznositi najmanje 250 cm kako bi se mogla nesmetano koristiti za boravak i kretanje. Ako središnja visina u potkrovlju dopušta (a može dosezati čak i pet-šest metara), moguće je u tom dijelu smjestiti galeriju, koja je atrakcija i prostoru daje poseban šarmu. Pristup na galeriju moguće je izvesti elegantnim staklenim ili spiralnim stepenicama te strmim ljestvama. Galeriju možete namjestiti kao spavaonicu za goste, prostor za hobi, čitanje i opuštanje.

Dimnjak, koji se nalazi u samoj sredini prostora, idealan je za ugradnju kamina koji će biti osnovni izvor topline ili će se koristiti samo povremeno kako bi stvorio ugođaj "doma" i topline te će imati estetski učinak. Iza kamina također možete smjestiti stepenice koje će voditi na galeriju. Niske zone ispod krovnih ploha najkritičnije su točke za uređenje i namještanje prostora. Kako bismo što efikasnije iskoristili niske zone ispod krovnih ploha, na primjer u dnevnom boravku, preporučuje se u tom dijelu smjestiti sjedeću garnituru.

Pri postavljanju garniture moramo imati na umu da od nadozida bude dovoljno udaljena te da prilikom ustajanja budete u zoni koja je visoka minimalno 200 cm.

potkrovlje | Autor : Tomislav Miličević/Pixsell Foto: Tomislav Miličević/Pixsell

Ne zaboravite klimu

Teško pristupačan prostor smatra se onaj kojemu je visina nadozida do 60 cm. Postavljanjem ugradbenih ormara u ovakve zone dobit će se skladišni prostor za odlaganje stvari koje ne koristimo prečesto. Fronte ovakvih prostora možemo obojiti u boju zida i izbjeći postavljanje ručkica te tako spremište učiniti potpuno neutralnim u prostoru.

Želite li formirati radni kutak, najidealnije mjesto za radni stol je također uz nadozid. Treba samo imati na umu da stolac treba biti udaljen oko 110 cm od nadozida kako bi to osiguralo nesmetano ustajanje ispod krovne plohe ako je nagib krova 30. U spavaćoj sobi krevet smjestite u dijelu prostorije s nadozidom nižim od 170 cm, a visoke zidove zadržite za postavljanje ormara za vješanje odjeće. Idealno mjesto za postavljanje ležeće kade u kupaonici je također uz nadozid, kao i za wc školjku a da se pri tome pazi da visina osigurava nesmetano kretanje. Kosine iskoristite i za postavljanje kuhinje po mjeri.

Krovni prozor u kuhinji također će dobro doći za postizanje jače osvijetljenosti koja je u kuhinji itekako potrebna. Osim svih nabrojenih vrlina, potkrovlja nažalost imaju svoje mane i nedostatke.

potkrovlje | Autor : Tomislav Miličević/Pixsell Foto: Tomislav Miličević/Pixsell

Jedan, možda čak i najvažniji nedostatak, jest taj da su potkrovlja posebno osjetljiva na promjene sezona. Ljeti je znatno toplije, a zimi hladnije u usporedbi sa stanovima na drugim etažama. Stoga posebnu pozornost treba obratiti na ugradnju termoizolacije u krovne kosine. Važno je znati da će se novac utrošen na kvalitetnu toplinsku izolaciju višestruko vratiti uštedom energije.

Nakon postavljanja toplinske izolacije postavljaju se gips-kartonske ploče ili neka druga vrsta unutarnje obloge. Za postizanje željene sobne temperature potrebno je predvidjeti i kvalitetno riješiti sustav grijanja i hlađenja. Trebamo imati na umu i da će prozori okrenuti prema jugu uštedjeti grijanje zimi, a ljeti pridonijeti još višoj temperaturi u prostoru.

Klima-uređaj u potkrovlju nužan je za vrijeme ljetnih vrućina, a osobito ako se u prostoriji kuha i spava. Odabir prozora ima jednu od najvažnijih uloga u uređenju potkrovlja. Prije odabira vrste prozora potrebno je odrediti koliko će svježeg zraka i prirodnog svjetla biti dovoljno da bi prostor koji uređujemo bio dovoljno prozračan i osvijetljen. Treba uzeti u obzir da krovni prozori okrenuti prema sjeveru i istoku pružaju manje svjetlosti, a oni na jugu i zapadu više, ali tijekom ljeta i daju dodatnu toplinu koja nije baš poželjna za vrijeme velikih vrućina.

Prilikom ugradnje krovnih prozora važno je imati na umu da se prozori ne postavljaju previsoko kako se ne bi onemogućio pogled iz sjedeće pozicije. Veliki prozori od poda do stropa ili velike krovne stijenke koje se nadovezuju na bočne zidove dodat će puno svjetlosti i stvoriti romantični prizor, a njihovim otvaranjem postići ćete efekt balkona. Na visokim, nedostupnim dijelovima krovnih ploha najbolje bi bilo da se biraju električno pokretni krovni prozori s daljinskim upravljačem i oni sa senzorima na oborine.

Poigrajte se rasvjetom

To bi značilo da možete biti bezbrižni i ne misliti jeste li zatvorili prozore ako ste negdje vani.

Kada je dobar ukus pretopljen u potkrovlje, rezultat je fascinantan. Igra svjetlosti i sjene obogatit će vaše zidove. Pravilnim odabirom boje zida i tapete dobit će se uistinu očaravajući dojam harmonije i ugodne atmosfere. Boje u potkrovlju neka budu nenametljive, od bijele do nježnih pastelnih, kako bi se dobio dojam prozračnosti i vizualno rasterećenog prostora. Tamne boje upijat će svjetlost i vizualno smanjiti prostor, što nikako nije poželjno, zato ih treba izbjegavati. U obzir dolaze i elegantni uzorci tapeta koje će upotpuniti prostor na poseban način.

Želite li pridodati dozu klasike, poigrajte se prugastim uzorcima tapete u mat-sjajnoj varijanti. Poseban šarm prostoru daju vidljive grede koje se mogu bojiti kontrastno boji zida i na taj način dobit će se izuzetan dekorativni element. Za nešto mirniji, prozračniji i topliji ugođaj grede se boje u bijelo, kao i stolarija, po mogućnosti da se vidi struktura drveta ispod boje.

Orijentirajte se po kosini

Bez obzira na to o kojoj je prostoriji riječ, potrebna je jednostavnost i prostranost kako biste se jednostavno kretali i uživali u prostoru. S novim zidovima i podom, te pametnim odabirom namještaja i dekoracija, stvarate prostor u kojem se pokazuje prilika za kreativnost i umijeće uređenja, a to je u konačnici i najzanimljiviji dio posla. Namještaj u potkrovlju ne smije biti glomazan i nametljiv.

Treba imati na umu da potkrovlje treba biti minimalno namješteno, pri čemu kosina krova određuje visinu ormara i ostalih elemenata. Estetika će ovisiti o tome jeste li mali prostor prenatrpali ili ste ga kvalitetno i decentno iskoristili, dok se u velikim prostorima možete poigrati raznim dekoracijama i namještajem. Uz stručne savjete i kreativne ideje konačnog dizajna prostora, sve što ste smatrali nedostatkom i manom, naprotiv, može postati njegova atraktivna prednost.

Potkrovlja zahtijevaju da upotrijebite maštu i upravo zato ih je izazov urediti

Boje u prostoru neka budu nenametljive, kao što su bijela i nježni pastelni tonovi, kako bi se dobio dojam prozračnosti.

2 Prostor nemojte prenatrpati stvarima, a namještaj ne smije biti glomazan i nametljiv.

3 Želite li postići originalan, ugodan i funkcionalan stambeni prostor, a niste posve sigurni, zatražite pomoć stručnjaka.

4 Iskoristite kosine za ugradnju namještaja po mjeri. To je prostor koji bi vam inače bio neiskorišten.

5 Imate li starinske drvene grede, obojite ih u kontrastnu boju – vizualno ćete povećati prostor.

6 Prije početka bilo kakvih zahvata posavjetujte se s arhitektom i statičarom.

7 Ne štedite novac na kvalitetnu toplinsku izolaciju, višestruko će se vratiti uštedom energije.

8 Odaberite krovne prozore renomiranih proizvođača.

9 Dobro je imati i druge otvore uz krovne prozore.

10 Dimnjak u sredini prostorije iskoristite za ugradnju kamina.

11 Posjedujete li tavan u obiteljskoj kući, nemojte ga koristiti samo za odlaganje nepotrebnih stvari, nego razmotrite kakav se stambeni potencijal krije u njemu.

12 Uređujete li prostor u stambenoj zgradi, a radi se o zajedničkim prostorijama stanara, prije svega zatražite suglasnost svih stanara i dozvolu lokalne samouprave.

  • majlena:

    Prestrašno. Posebno dječja soba.

  • Deleted user:

    Sviđa mi se ideja presvući stolce u prugasti plavo- bijeli materijal. Za ostatak uređenja dojam je da je uređen nestručno, vođen infantilnom potrebom za retro lookom i glamurom, ali to uređenjem doista nije postignuto, pa je ukupan dojam jadan.