05.11.2014. u 10:39

Ovlašteni arhitekt Ivan Frleta svakog tjedna adaptira jedan stan naših čitatelja. Želite li da Ivan adaptira i vaš stan, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net!

Trosoban stan ima površinu 74,00 m2 kuhinje, lođe, ulaznog hodnika, degažmana, wc-a, kupaonice i dvije spavaće sobe. Želja korisnika je dobiti još jednu spavaću sobu. Tlocrt nije naročito fleksibilan jer nosivi zid dijeli stan na dva približno jednaka dijela. Dodatna soba se može projektirati jedino u dijelu tlocrta kojeg su do sada zauzimale dvije sobe. Mora se uzeti u obzir da je površina od 74,00 m2 za očekivati da će buduće tri spavaće sobe biti supstandardne.

Ulazni prostor sam proširio na račun kuhinje koja je bila dovoljno velika da to može podnijeti. Ulazni prostor sada ima dovoljno mjesta za garderobni ormar i može se odijeliti kliznim vratima kako bi se spriječio direktan pogled s ulaznih vrata na blagovaonski stol. Kuhinja je 'U' oblika, s prozorom za serviranje hrane. Dnevni boravak i lođa su zadržali postojeću veličinu i dispoziciju.

Foto: Ivan Frleta

Drugi dio stana je odjeljen nosivim zidom i sadrži spavaći trakt. Degažman sam povećao kako bi omogućio ulaz za tri odvojene spavaće sobe, jednu roditeljsku i dvije dječje/radne sobe. Sobe mogu primiti traženi sadržaj, ali su sve manje od standarda za četverosoban stan. u ovakvoj dispoziciji s tri spavaće sobe na žalost nema prostora za proširenje kupaonice i wc-a koji su 50% manje površine nego što bi prostorije te namjene trebale biti. Unatoč tome što sam perilicu rublja smjestio u kuhinju, kupaonica i dalje ostaje previše skučena za ugodno korištenje.

Moj najbolji savjet u ovoj situaciji bi bio ne adaptirati stan na ovaj način, nego ostaviti sobe kakve jesu. Smatram da takav raspored bolje funkcionira u slučaju kada veću sobu koristi dvoje djece kao i u slučaju kada jedno djete koristi manju sobu, a veća se koristi kao roditeljska i radna soba. Tada bi se mogla razmotriti mogućnost proširenja kupaonice.

Foto: Ivan Frleta

Želite li da Ivan adaptira i vaš stan ili imate li bilo kakvo pitanje za njega, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net! Trebate nam poslati postojeći tlocrt s barem jednom dimenzijom, zatim, koji su korisnici stana, koje prostorije žele imati te imate li neku specifičnu želju. Ne bi bilo loše da pošaljete fotografije.

Napomena: Potrebno je sve mjere kontrolirati u naravi. Ne odgovaramo za eventualna odstupanja u odnosu na stvarno stanje. Za točne nacrte potrebno je izvršiti snimak postojećeg stanja. Ukoliko ste zadovoljni s rješenjem možete stupiti u kontakt s arhitektom radi ostvarivanja suradnje na projektu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije