LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

ADAPTACIJA Otmjeni donjogradski stan od 110 m2 dobio je dječju sobu

Ovlašteni arhitekt Ivan Frleta svakog tjedna donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Ivan adaptira i vaš stan, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net!
22. listopada 2014. u 10:26 0 komentara 1965 prikaza
adaptacija
Foto: Ivan Frleta
Pogledajte galeriju 1/3

Stan karakterističnog tlocrta za donjogradski zagrebački blok izgrađen tridesetih godina dvadesetog stoljeća nalazi se u Tomašićevoj ulici. Sastoji se od ulaznog prostora i halla koji vodi prema reprezentativnim prostorijama orijentiranim prema istoku, na Tomašićevu ulicu. Sporedne prostorije gledaju na dvorište bloka, prema zapadu i sjeveru. Troipolsoban stan ima neto korisnu površinu 111,00 metara četvornih.

Adaptacija i promjena tlocrtnog rasporeda tipičnih donjogradskih stanova gotovo je uvijek nezahvalan zadatak jer nisu fleksibilni, a sadrže određenu otmjenost i duh vremena koje bi trebalo čuvati. U ovom slučaju zahtjevi korisnika stana bili su takvi da sam u određenoj mjeri mogao sačuvati osnovnu hijerarhiju tlocrta. Reprezentativne prostorije zadržale su svoje autentične pozicije i veze.

adaptacija | Autor : Ivan Frleta Foto: Ivan Frleta

Korisnici stana su bračni par s jednim djetetom. Njihova je želja bila pored dnevnog boravka, radne i glavne spavaće sobe, koje su postojale u originalnoj tlocrtnoj dispoziciji, dobiti i dječju sobu adekvatne veličine. Dječju sobu sam projektirao u zapadnom dijelu tlocrta, u prostoru koji je prije dijelom zauzimala kuhinja. Kuhinju i blagovanje sam organizirao u središnjem dijelu stana gdje se prije nalazio hall što možda nije najsretnije rješenje, ali smatram da je najbolje moguće u novom režimu korištenja. Na taj način sam postigao da se svim prostorijama osigura optimalna veličina i funkcionalnost, a organizacija spavaćih soba koje imaju direktan pristup kupaonici i odvojenoj praonici rublja predstavlja dodanu vrijednost. Dnevni boravak, radna i roditeljska spavaća soba zadržale su svoje originalne pozicije, ali s izmijenjenim dimenzijama.

Korisnici su razmišljali o tome da se dnevni boravak i radna soba povežu, odnosno razdvoje kliznom stijenom, što je naravno moguće, ali se nisam odlučio za tu opciju jer smatram da zadržavanje postojećih dvokrilnih drvenih vrata pridonosi očuvanju karaktera stana. Iz istog razloga sam u dnevnom boravku i radnoj sobi zadržao postojeće kaljeve peći, iako je za pretpostaviti da više neće biti korištene.

adaptacija | Autor : Ivan Frleta Foto: Ivan Frleta

Želite li da Ivan adaptira i vaš stan ili imate li bilo kakvo pitanje za njega, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net!

Trebate nam poslati postojeći tlocrt s barem jednom dimenzijom, zatim navesti tko su korisnici stana, koje prostorije žele imati te imate li neku specifičnu želju. Ne bi bilo loše da pošaljete fotografije.

Napomena: Potrebno je sve mjere kontrolirati u naravi. Ne odgovaramo za eventualna odstupanja u odnosu na stvarno stanje. Za točne nacrte potrebno je izvršiti snimku postojećeg stanja. Ako ste zadovoljni rješenjem, možete stupiti u kontakt s arhitektom radi ostvarivanja suradnje na projektu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.