LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

ADAPTACIJA Dva rješenja za dobivanje još jedne prostorije

Ovlašteni arhitekt Ivan Frleta svakog tjedna donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Ivan adaptira i vaš stan, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net!
29. listopada 2014. u 11:03 0 komentara 3131 prikaza
adaptacija
Foto: Ivan Frleta
Pogledajte galeriju 1/3

Jednosoban stan veličine 47,00m2 nalazi se u Zagrebu. Sastoji se od prostorije dnevnog boravka s blagovanjem, kuhinje, kupaonice i ulaznog prostora. Želja korisnika je dobiti još jednu prostoriju koja bi služila kao spavaća i radna soba.

Iako je prostorija dnevnog boravka i blagovaone poprilično prostrana nije jednostavno dobiti još jednu sobu radi proporcije stana i raspoložive duljine fasadne fronte.

adaptacija | Autor : Ivan Frleta Foto: Ivan Frleta

Pokušavajući ostvariti zahtjeve korisnika projektirao sam dva rješenja koja smatram podjednako vrijedna, svako s prednostima i nedostacima. Osobne preference i stav korisnika biti će odlučujući za odabir rješenja. Prvo rješenje podrazumjeva podjelu prostora pomičnom kliznom stijenom. Prednost ovakvog pristupa je fleksibilnost korištenja i očuvanje prostranosti stana. Krevet dimenzija 220cm x 160cm je u ovom rješenju smješten u nišu koja se se može zatvoriti poput ormara, što možda ne odgovara svakom korisniku radi osjećaja skučenosti koji bi se mogao pojaviti. Ovakvo rješenje nije uobičajeno i pristup krevetu je relativno kompliciran iako može biti praktično budući da se krevet lako može sakriti od pogleda.

adaptacija | Autor : Ivan Frleta Foto: Ivan Frleta

Drugu varijantu sam projektirao na način da prostorija dnevnog boravka i blagovanja bude pomaknuta za 45° u odnosu na koordinatni sustav stana. Tim pomakom sam dobio prostore u uglovima tlocrta koji se mogu koristiti kao radni, spavaći i ulazni prostor. Prednost ovog rješenja je u tome što su spavaći prostor i pozicija kreveta praktičniji, a radni prostor je izdvojen što je bila jedna od želja korisnika. Nedostatak ovakvog rješenja je gubitak na prostranosti dnevnog boravka i blagovanja.

adaptacija | Autor : Ivan Frleta Foto: Ivan Frleta

Želite li da Ivan adaptira i vaš stan ili imate li bilo kakvo pitanje za njega, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net!

Trebate nam poslati postojeći tlocrt s barem jednom dimenzijom, zatim, koji su korisnici stana, koje prostorije žele imati te imate li neku specifičnu želju. Ne bi bilo loše da pošaljete fotografije.

Napomena: Potrebno je sve mjere kontrolirati u naravi. Ne odgovaramo za eventualna odstupanja u odnosu na stvarno stanje. Za točne nacrte potrebno je izvršiti snimak postojećeg stanja. Ukoliko ste zadovoljni s rješenjem možete stupiti u kontakt s arhitektom radi ostvarivanja suradnje na projektu.

>>Otmjeni donjogradski stan od 110 m2 dobio je dječju sobu

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.