Vrtovi se mogu zasaditi gotovo svuda pa čak i tridesetak metara ispod površine zemlje!
Duboko ispod ulica Londona, u prostoru koji je služio kao skrovište za 2. svjetskog rata, Britanci Richard Ballard i Steven Dring pokrenuli su malu urbanu farmu s ciljem da hranom opskrbe obližnje restorane i trgovine u južnom dijelu grada. Htjeli su dokazati da je uzgoj bilja moguć i na naoko neprikladnim lokacijama, a sve kako bi se smanjilo zagađenje okoliša pri prijevozu hrane od farmi do stola.
U tunelima su usjevi očuvani od štetnih utjecaja ugljikova dioksida, nametnika i bolesti koje u vanjskom okruženju mogu zahvatiti biljke. Naravno, nema ni faktora nepredvidljiva vremena. Projekt hidroponskog uzgoja razvijali su 18 mjeseci na području od 2,5 hektara.
Radi se o uzgoju bilja bez tla, često na umjetnim, sintetičkim podlogama, pri čemu je korijenje u vodi obogaćenoj hranjivim otopinama.
Prvo što će uzgajati bit će grašak, brokula, češnjak, vlasac i nešto minijaturnog povrća i začinskog bilja, što se svidjelo jednom od lokalnih šefova kuhinje.
– Prvo sam mislio da su ti dečki potpuno ludi, ali kad sam kušao njihove probne proizvode bio sam oduševljen – kazao je Michel Roux.