Osim OPG-a, u Hrvatskoj je su u porastu posljednjih nekoliko godina i mali pekarski i slastičarski obrti, oji svojim zanimljivim kreacijama izazivaju veliku pažnju potrošača. Naročito su zanimljivi oni koji se u svojim recepturama oslanjaju na tradicionale namirnice i recepture te maštovitu kombinaciju s naizgled nespojivim sastojcima.
Takav je i obrt Damiani slastica koji je svoje pogon u obiteljskoj kući u Buzetu pokrenuo prije 15 godina. Mali, ali vrijedan jubilej kao i uspjeh koji su postigli bio je povod da popričamo s obitelji Šavko, Damirom i Đeni. Iako danas mogu od svoga rada sasvim pristojno živjeti što im nudi određenu sigurnost i hrabrost da svoj asortiman i dalje proširuju, Šavkovi priznaju da im početak nije bio nimalo lak, no ništa teži od današnje situacije, kada je sve popraćeno s više papirologije i uvjeta, koji, kada su kretali, nisu bili tako obimni.
Tada je sve bilo jednostavnije, no da nisu uložili trud u proizvodnju i nove ideje, svjesni su da ne bi uspjeli. Dodatni vjerar u leđa im je bila podrška okoline.
- Ne bih se sigurno upustila u ovakvu avanturu da nije bilo pomoći i pozitivnih reakcija moje obitelji. S druge strane, toliko obožavam raditi slastice, pa se sve početne, kao i ove aktualne, tekuće, muke lako zaborave – govori 39-godišnja Đana, glavna 'nositeljica' obrta Damiani.
Osim supruga Damira, u proizvodnji slastica pomažu im indirektno njezin brat kompjutorskom obradom i tiskanjem deklaracija te šogorica u pakiranju proizvoda, te male, ali vrijedne ruke njihovih kćeri Hane i Heli.
Slastice su Đanina velika ljubav te nakon škole, unatoč petica u svjedožbi, nije postojala druga opcija osim Ugostiteljske škole u kojem je upisala slastičarstvo. Danas je slastičarstvo sve popularnije kao zanimanje te sve više djece upisuje upravo taj smjer. Kada je Đana krenula u srednju školu, bilo je samo 12 slastičara u njezinu razdredu, što je neznatan broj naspram 300 ugositeljskih i 20 kuharskih mjesta.
- Vjerujem da su za to zaslužni ponajprije mediji i brojni novinski napisi te tv showovi o kuhanju i slasticama – smatra Đeni, svjesna da bi njezini proizvodi – keksi, medenjaci, biškoti i ostale slastice imale puno bolji prolaz da je njihov obrt u većoj sredini. No budući da žive u turističkoj regiji, neke od svojih proizvoda, naročito onih koji su zbog tradicionalnih receptura zanimljivi stranicma, nude i u suvenirnicama na području Istre i Kvarnera.
Kako bi bili u kontaktu sa što više kupaca, sudjeluju i na nekoliko manifestacija poput Vikenda tartuga u Buzetu, Učkarskom sajmu, Festivalu pašte u Žminju, Danima čokolade u Brtonigli... a dio prodaju i putem narudžbi, za potrebe caterginga i odnedavno preko poznatog trgovačkog lanca.
Ritam tržišta: Prihvatili su suradnju i s trgovačkim lancem
••• Odnedavno obitelj Šavko dio svojih slatkih proizvoda nudi i preko Konzumovih trgovina. Poznatih trgovački lanac pronašao ih je preko internetske stranice koju obrt ima te im ponudio suradnju. U sklopu linije Okusi Istre Damiani slastice nude tri vrste keksa: s lavandom, tartufima i suhim voćem – marelicama, šljivama i smokvama.
U stankama od narudžbi rade i tjesteninu od čokolade
••• Slastičarska mašta Đeni Šavko i želja da nastupaju na Danima čokolade u Brtonigli urodile su i slatkom tjesteninom. Osim klasičnih tagliatella te onih trendovskih sa špinatom, mrkvom i rajčicama, Šavkovi su kreirali i one s okusom čokolade i tako dobili slatki desert, idealan u kombinaciji s hladnim dodacima – žlicom nutelle, sladoledom ili šlagom.
>>Budite kreativni i napravite originalne jastuke za svoje mališane