Začinske biljke na kuhinjskom prozoru postale su modni dodatak kuhinja. Kupujemo ih zajedno s kruhom i mlijekom kada punimo kolica u trgovačkom centru. Ne razmišljamo o tome kako ćemo ih njegovati i gdje smjestiti, najčešće ih ne doživljavamo kao vrijedne biljke. Bude li potrebno, zamijenit ćemo ih novim, svježim, i sve će biti kao na fotografijama iz časopisa. Na žalost, takvom stavu u velikoj mjeri pridonosi i loša kvaliteta sadnica koje su uzgojene na brzinu, s mnogo gnojiva, pa su najčešće neprilagođene kućnim ili vrtnim uvjetima. Stoga ih vrtlari kojima je stalo do biljaka ipak radije razmnožavaju.
Prednost uzgoja
U stanovima, balkonima i vrtovima mijenja se količina vlage, temperatura i svjetlo pa biljke koje želimo zadržati moraju biti vitalne i izdržljive. Umjetni uzgoj u staklenicima podrazumijeva uvijek optimalne uvjete, bez velikih oscilacija. Biljke stoga bujaju i izgledaju odlično, no za znalce je to privid, odnosno jasan pokazatelj da će u realnim uvjetima one vrlo brzo pokazati svoje slabosti. S druge strane, biljke koje smo uzgojili iz sjemena ili reznica od početka prilagođavamo sredini u kojoj će i dalje rasti. Stoga nas ne treba čuditi što su one redovno i lijepe i izdržljive.
Kada i kako
Gledajući s uzgojne strane, veoma mali broj začinskih biljaka (osim bosiljka, vlasca i sl.) uzgaja se iz sjemena. Mnogo je veći broj onih koje je lakše i brže razmnožiti iz reznica. Takav su primjer razne metvice, mažuran, timijan, mravinac, kadulja, lavanda i mnoge druge. U doba kada rastu najintenzivnije, a to je sada u proljeće, njihovi mladi izboji puni su hormona rasta pa se lako ukorijenjuju. Također, pred nama su dugi topli mjeseci, razdoblje u kojem reznice imaju dovoljno vremena da razviju vlastiti korijen.
Postupak
Reznice se u pravilu uzimaju sa biljaka koje nisu u cvatu, no ništa se strašno neće dogoditi ako odrežemo i dio koji cvjeta. Mnogo je važnije reznice pravilno pripremiti, odnosno ukloniti što više listova kako ne bi dehidrirale tijekom procesa ukorijenjivanja. Tako ogoljene donje dijelove stabljike stavljamo u vlažan supstrat. No, da bi ukorijenjivanje i uspjelo, vlaga u supstratu nije dovoljna pa reznice zajadno s posudom štitimo prozirnom folijom ili vrećicom od isušivanja. Možda to sve djeluje kao procedura, no ako smo strpljivi i uporni, na taj ćemo način sigurno uspješno ukorijeniti većinu začinskih biljaka već nakon 3 ili 4 tjedna. Tada foliju slobodno možemo ukloniti i biljke njegovati poput svih ostalih.