oprezno s konzumacijom

Ova biljka raste u Dalmaciji, mnogi za nju nikad nisu čuli, a iako je zdrava može biti i halucinogena

Foto: Shutterstock
Ova biljka raste u Dalmaciji, mnogi za nju nikad nisu čuli, a iako je zdrava može biti i halucinogena
06.07.2024.
u 07:00
Raste u grmu koji može narasti i do šest metara i koji je toliko lijep da se posljednjih godina sve više počinje uzgajati u vrtovima kao dekorativni element. Možete ju, savjetuju stručnjaci, slobodno saditi i u kontinentalnim klimatskim uvjetima
Pogledaj originalni članak

Vrijeme je da upoznamo još jednu manje poznatu (ili bolje rečeno zaboravljenu) junakinju kojom možete ukrasiti svoj vrt, ali i skuhati ukusnu marmeladu ili liker. Riječ je o maginji, za koju rijetko tko i da je čuo u Hrvatskoj. Stoga nam se i čini da je, na njezin spomen, riječ o nekoj egzotičnoj vrsti iz dalekih krajeva a ne o mediteranskoj zimzelenoj biljci koja kod nas uspijeva u Dalmaciji – na otocima i priobalju.Za razliku od većine voća, kod kojih plod nosi ime p o nazivu biljke, maginja je 'proizvod' biljke planika. Njezin plod su okruglaste jagodolike bobice promjera oko 2 cm, brašnasta i slatka okusa koje u zreloj fazi dostignu intenzivnu crvenu boju. Druga maginjina posebnost jest da gotovo nema štetnika i bolesti u našim uvjetima koji bi joj naudili.

Foto: Shutterstock

Raste u grmu koji može narasti i do šest metara i koji je toliko lijep da se posljednjih godina sve više počinje uzgajati u vrtovima kao dekorativni element. Možete ju, savjetuju stručnjaci, slobodno saditi i u kontinentalnim klimatskim uvjetima. Među ostalim nasadima koje imate, planika će se zbog svojih crvenih plodova izdići kao pravi biser. S obzirom da ne podnosi hladnoću, bilo bi bolje da je zasadite u tegle te u zimsko vrijeme sklonite u kuću. Njihove gotove sadnice moguće je nabaviti u rasadnicima. Treća zanimljivost maginje jest da, unatoč tome što je jestiva, može istovremeno biti i opasna.

Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr

Konzumiranje ovoga voća moramo držati pod nadzorom. Veće količine mogle bi prouzročiti probavne smetnje, ali i stanje pomalo nalik pijanstvu. Predoziranje svježih plodova može prouzročiti čak i smrt. Stoga joj izvedenica latinskog imena kaže 'unedo tantum edo' što bi značilo 'jedem jedan plod".

No, u prerađenom obliku (rakija, marmelada, liker pa čak i vino) nije opasna, bez obzira u kojoj količini ih konzumirali. Maginja se može i sušiti, te raditi od nje i kruh (s udjelom 1/3 brašna). Sadrži puno vitamina C te štiti organizam od gripe i virusa, dobar je laksativ te se koristi i kao sastojak kreme za njegu lica od pjega, jer sprečava njihovo nastajanje. I posljednja maginjina zanimljivost jest činjenica da su u isto vrijeme na njezinu stablu i plod i cvjetovi!

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.