Borovnica, Vaccinium myrtillus L., zove se i brusovnica, borovnika, borovnjača, crna borovnica, crna jagoda, divlja mrča, divo grozje. U pučkoj medicini biljka poznata po ljekovitosti, a najviše za jačanje organizma. Glikozid mirtilin iz listova borovnice s pravom nazivaju vegetativnim biljnim inzulinom, vrlo je učinkovito prirodno sredstvo za liječenje šećerne bolesti, ali uz stalnu suradnju s liječnikom i dijetu.
Smanjuje nadutost
U pučkoj medicini cijenjen je lijek za akutna i kronična želučano-crijevna oboljenja, osobito kod djece, za trbušni tifus i paratifus, kao dopuna terapiji antibioticima jer uvarak listova i osušenih plodova borovnice u roku od 24 sata ubija klice tifusa, paratifusa, koli bacila, što znači da liječi i određene upale tankog i debelog crijeva, jer borovnica steže sluznicu, veže bakterije i njihove otrove, uništava zarazne klice, djeluje umirujuće, za jačanje i čišćenje jetre, za liječenje poremećaja varenja i truljenja hrane. Pomaže kod katara, upale i drugih tegoba s mjehurom kao i kod lijenosti crijeva jer potiče peristaltiku. Otklanja nadimanje i plinove u crijevima, što je značajno u liječenju hemoroida i crijevnih oboljenja. Jedan od najboljih pripravaka je vino od borovnice koje se preporučuje za liječenje kolitisa, svih akutnih i kroničnih želučano-crijevnih bolesti, probavnih smetnji, opće slabosti te kod pomanjkanja apetita.
Za bolji vid
Trljanje vlasišta čajem od listova borovnica potiče rast kose. Znanstvena istraživanja potvrđuju ulogu sastojka antocijanozida u liječenju slabog vida noću, kao i u širenju vidnog polja. Antocijanid djeluje na kapilare u mrežnici, pojačava im funkciju, te sprečava nastanak žute pjege, utječe na sniženje krvnog tlaka, smiruje menstrualne grčeve, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Nije naodmet uzimati zajedno borovnicu i mrkvu. Borovnicu ne bi smjele uzimati osobe koje imaju čir na želucu, slabi želudac, slaba jetra te komplikacije i slab rad tih organa.
Sok od plodova
Univerzalna primjena. Uzimati tri puta po 1 dl prije i poslije jela u gutljajima za sva navedena oboljenja. Dulja uporaba soka može izazvati zatvor. Uz univerzalnu primjenu postoji i terapijska primjena, kao što su ispiranje usta i usne šupljine i grgljanje kod upala i leukoplakije, masaže i mazanje kod osipa, svraba i raznih kožnih nečistoća.
Tinktura
250 g suhih borovnica, 750 g rakije prepečenice
Priprema: Močiti borovnicu u rakiji 6-8 mjeseci i nakon toga procijediti.
Uputa za uporabu: tinkturu piti razrijeđenu s vodom, sokom ili čajem. Najmanja doza 10 do 15 kapi, srednja doza 25 do 30 kapi, najveća doza jedna čajna žličica.
Sirup
1 kg zgusnutog soka borovnice, 1 kg kaduljina meda
Priprema: Borovnice zgnječiti i pasirati. Prokuhati da se sok malo zgusne i pomiješati s medom.
Uputa za uporabu: uzimati 3-4 puta na dan po jednu jušnu žlicu prije jela za plućne bolesti i hripavac.
Bistri sok
5 kg borovnica, 1 kg šećera
Priprema: Borovnice oprati, očistiti i odstraniti peteljke. U veću staklenku slagati red borovnica, red šećera. Pustiti na toplome i kad se šećer rastopi, procijediti.
Uputa za uporabu: uzimati 1-3 dl doka razblaženog s malo vode.
Čaj za proljev
25 g listova borovnice, 25 g suhih plodova borovnice, 25 g sjemenki dunje, 25 g metvice, 1/2 l vode
Priprema: Sve sastojke dobro promiješati, uzeti tri jušne žlice mješavine i preliti s pola litre kipuće vode, preklopiti i nakon dva sata procijediti.
Uputa za uporabu: piti tijekom dana umjesto vode u gutljajima. Čaj ne sladiti.
Vino
2 čaše suhih borovnica, 1/2 l dobrog crnog vina
Priprema: Plodove suge borovnice kuhati u malo vode oko 10 minuta. Dodati pola litre crnog vina i ponovno kuhati. Čim zakipi skloniti s vatre da se malo ohladi i ponovno zakuhati. Ponoviti to dva-tri puta. U vidno od borovnice dobro je staviti i malo klinčića ili štapić cimeta. Procijediti.
Uputa za uporabu: uzimati 3-4 puta dnevno malu čašicu.
Čaj za šećernu bolest
20 g listova borovnice, 20 g listova duda, 20 g dobričice, 40 g bijelih mahuna
Priprema: Sve sastojke dobro promiješati i tri jušne žlice mješavine kuhati 15 minuta u 1/2 l vode. Poklopiti, pustiti da odstoji tri sata i procijediti.
Prašak
50-100 g suhog korijena borovnice
Priprema: Suhi korijen borovnice istući i samljeti u prah te ga pohraniti na odgovarajući način.
Uputa za uporabu: Praškom posipati oboljela mjesta.