MIOMIRISNA SREĆONOŠA

Lipa - drvo sreće i zdravlja

Foto: Shutterstock
Lipa - drvo sreće i zdravlja
08.06.2017.
u 08:03
Mnoge su zdravstvene dobrobiti koje osigurava ova biljka malenih zelenožutih cvjetova
Pogledaj originalni članak

Lipa (lat. tilia) predstavlja simbol Slavena, kod kojih je običaj da se pod lipom sastaje, dogovara, vjenčava, sudi i zabavlja. Tako ne čudi da je ona poznata kao drvo sreće i zdravlja. Kod nas je još znana kao lipac, lipolist, lipa velelista i zimska lipa. Biljka je iz porodice sljezovki te njeno stablo može dosegnuti visinu od impresivnih 30 metara, a starost i do više stotina godina.

Mnoge su zdravstvene dobrobiti koje osigurava ova biljka malenih zelenožutih cvjetova. Sjajna je kod bolesti dišnih puteva, živčanog sustava, a često za njom posežemo kada nas muči šmrcanje, kašalj, hunjavica i slični simptomi gripe i prehlade. Dobrobitno djeluje na probavni sustav, tako da se konzumira kod slabog pražnjenja crijeva, zatvora, grčeva i proljeva. Jednako tako se preporučuje u liječenju kroničnog kašlja, bolova kod mokrenja, umora i problema "sa živcima".

"Cvijet lipe sadrži vitamin C, flavonoide, eterična ulja, tanin te soli vinske kiseline (tartarate). Stimulira mjenu tvari, pospješuje znojenje i tako doprinosi detoksikaciji", objašnjava dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić, iz Savjetovališta za nutricionizam “Olja".

Čaj od lipe može vas savršeno uspavati ako vas muči nesanica, a jednako tako je omiljen izbor osoba koje se bore s tjeskobom, depresijom ili uzimaju lijekove za smirenje. "Najbolji je samostalni čaj od lipe, iako se može kombinirati i s drugim ljekovitim biljem. Čaj od lipe se smatra najboljim odabirom pri mentalnom stresu, ali i kod problema s PMS-om.", savjetuje Martinić.

Foto: Shutterstock

Osim što povoljno djeluje na simptome predmenstrualnog sindroma, čaj od lipe je odličan i za njegu tijela: umivanje njime umanjuje nastanak bora i pjega, a trepavice se izvrsno njeguju.

"Cvjetovi lipe beru se početkom ljeta da bi tijekom godine pomagali oboljelima od gripe, onima s jakim migrenama te osobama koje muče probavne smetnje. U njoj nesmetano ne mogu uživati osobe s koronarnim smetnjama koje imaju stalnu terapiju, zbog interakcije čaja i lijeka", tvrdi dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić.

Početak ljeta je relativno vrijeme za početak berbe, jer ona ovisi o izgledu cvijeta. Točnije, cvjetovi se ne beru kada su rascvali, nego tek napola otvoreni te se tada suše. Prosušeni se ostavljaju u cijelosti, a ako od njih želite napraviti čaj, onda ih je potrebno usitniti.

Foto: Shutterstock

Pripremite sami sirup od lipe

"U pet litara hladne vode dodajte 100 grama limunske kiseline, 300 grama cvjetova lipe i ostavite poklopljeno 24 sata. Zatim ocijedite vodu, dodajte joj tri kilograma šećera i konzervans te dobro promiješajte. Ovakav sirup se ne kuha, nego se koristi metoda hladnog namakanja cvijeta. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu – najbolje u hladnjaku", savjetovala je dijetetičarka Martinić.

Sirup od lipe razrijedite vodom - sjajan je kao osvježavajuće piće u ovim vrućim danima. Poslužite ga s kriškom limuna i uz malo svježe ubrane metvice.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.