veliki vodič

Kreće sezona godišnjih odmora, otkrivamo kako riješiti zalijevanje biljaka dok ste na putu

Foto: Thinkstock
Kreće sezona godišnjih odmora, otkrivamo kako riješiti zalijevanje biljaka dok ste na putu
07.07.2024.
u 07:00
Ako planirate biti odsutni tjedan dana ili manje, dovoljno je da temeljito zalijete svoje sobne biljke tik prije polaska. Pustite da višak vode iscuri iz teglice, tako da zemlja ostane vlažna, ali da biljke ne stoje u vodi jer bi to moglo izazvati truljenja korijena
Pogledaj originalni članak

Za sve one koji nemaju susjedu, prijatelja, brata ili sestru kojima mogu dati ključ u ruke i biljke na brigu, donosimo nekoliko trikova kako vam sobne biljke mogu ostati zdrave i sretne dok ste na godušnjem odmoru:

1. Smanjite im svjetlo i temperaturu

Ako se sjećate satova biologije, onda znate što je fotosinteza – biljka sunčevu svjetlost i vodu pretvara u šećere, ‘hranu’ za rast. Pri tome su količina svjetlosti i količina vode povezani – što više prirodne svjetlosti biljka dobiva, trebat će joj više vode. Kako bi smanjili ‘žeđ’ biljaka dok vas nema, možete ih premjestiti malo dalje od izvora svjetlosti.  Odmaknite ih malo više prema unutrašnjosti sobe, navucite laganu zavjesu preko prozora ili djelomično spustite rolete – pazite pri tome da biljkama ne oduzmete svjetlo potpuno.

Foto: Thinkstock
aromatične biljke

Neke sobne biljke možda i nećete morati premještati – razmislite o tome koliko ih često morate zalijevati. Ako neku biljku morate zalijevati svaki tjedan, a neće vas biti dva tjedna, onda je to biljka kojoj ćete premještanjem na mjesto koje je udaljenije od izvora svjetlosti produžiti vrijeme između dva zalijevanja. No, ako imate biljku koju morate zaliti tek svaka dva tjedna, onda ju naravno ne morate micati.

Ako se prostor gdje biljke stoje jako zagrijava pri ljetnim vrućinama, a imate klima uređaj s timerom, podesite ga tako da svakodnevno na kratko vrijeme rashladi prostoriju s biljkama. Time ćete spriječiti da voda koja se nalazi u teglici ispari. Ako imate neku prostoriju koja je ljeti ugodnija (na primjer soba orijentirana na sjever ili hladan hodnik s prozorom), biljke možete i privremeno premjestiti u tu prostoriju. 

2. Dobro ih zalijte

Ako planirate biti odsutni tjedan dana ili manje, dovoljno je da temeljito zalijete svoje sobne biljke tik prije polaska. Pustite da višak vode iscuri iz teglice, tako da zemlja ostane vlažna, ali da biljke ne stoje u vodi jer bi to moglo izazvati truljenja korijena. Sobne biljke otporne na sušu poput sukulenata i kaktusa će biti sasvim u redu tjedan ili dva bez vode te ih stoga ne morate nužno zaliti prije odlaska. 

Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr

Ako vas neće biti doma više od cijelog tjedna, postoji nekoliko načina da zadržite vlagu u supstratu svojih sobnih biljaka:

Prekrijte zemlju na vrhu tegle s oblutcima, drvnom sječkom, vlažnim novinskim papirom ili nekim drugim materijalom za malčiranje kako bi što duže zadržali vlagu u supstratu.

Napravite ‘staklenik’ – temeljito zalijte biljku, a zatim ju pokrijte prozirnom plastičnom vrećicom koju ćete zalijepiti za rub tegle. Napravite nekoliko rupica u plastici kako bi biljka mogla disati i pripazite da plastika ne dodiruje lišće. 

Ubacite oblutke ili kamenčiće u tanjurić, napunite ga s vodom i postavite ga u blizinu ili ispod vaših sobnih biljaka – time ćete podići vlagu u zraku.

Grupirajte biljke; vlaga koja će isparavati iz biljaka će stvoriti vlažnu mikroklimu koja će dobro doći svim biljkama koje će se tako malo međusobno ‘vlažiti’.

Uložite u sustav za navodnjavanje. Danas za postoje infuzije za sobne biljke i posude za navodnjavanje.

Foto: Thinkstock
biljke u kupaonici

3. ‘Uspavajte’ biljke

Kako bi biljke trošile manje energije (i vode), bilo bi uputno ‘usporiti’ njihov metabolizam prije odlaska. Dobar savjet je da biljke prestanete gnojiti nekoliko tjedana prije odlaska kako im ne bi poticali rast. Dodatno ih možete lagano orezati, odstraniti mrtvo lišće, a ako biljka cvjeta, možete joj odrezati cvijet ili pupoljke kako bi dodatno smanjili energiju koju mora crpiti da bi uspijevala.  

Za sve prave putoholičare još jedan savjet za kraj – birajte za svoj prostor sobne biljke koje mogu dobro podnijeti duža razdoblja bez zalijevanja. Ako imate prozore na jug, to mogu biti kaktusi i sukulenti, ako imate manje svjetla odličan izbor su Sansevieria i Zamioculcas. Ultimativni šampioni u ‘preživljavanju’ bez zalijevanja ostaju naravno biljni terariji koje ćete morati zaliti svega nekoliko puta godišnje. Preko ljeta im je tek potrebno osigurati puno filtriranog svjetla i ugodnu sobnu temperaturu. 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.