Plod kivija sličan je dlakavoj smeđoj ptici kivi te je po tome dobio ime. Domovina kivija je Kina, iz koje se širi cijelim svijetom.
Pod imenom guščje bobice 1906. godine stiže u Novi Zeland, gdje su zasađene prve plantaže kivija i gdje dobiva svoje današnje ime, po spomenutoj ptici iz roda nojevki koja je endem Novog Zelanda.
Današnja znanost preporučuje konzumirati dva do tri ploda kivija dnevno radi očuvanja kardiovaskularnog sustava ili kao zamjenu za aspirin. Ova količina kivija reducira gustoću krvi te sprečava njezino zgrušavanje, uklanja povišene masnoće, sprečava, ali i liječi infarkt srčanoga mišića i arteriosklerozu krvožilnog sustava, pomaže kod očnih bolesti poput mrene i žute pjege, divertikuloze i pretjerane debljine, zatvora – opstipacije, koristan je kod kožnih tegoba, kao preventiva karcinoma, HIV-a, služi za sintezu kolagena u fibroblastima, kod mitohondrijske bolesti...
Kivijevi sastojci polifenolim, lutein, vitamini C i E smanjuju rizik od kardiovaskularnih poremećaja, štite DNK sustav od štetnog djelovanja slobodnih radikala, ali i pomažu bržem oporavku od posljedica štetnog djelovanja slobodnih radikala.
U dijetama kivi ima prednost u odnosu na papaju, mango i naranče ako su posrijedi kardiovaskularni poremećaji. Preporučuje se kod komplikacija s urinarnim sustavom kao što su kamenci, pijesak, infekcije, kod reumatoidnog artritisa, karcinoma jetre i jednjaka te djeci s tegobama respiratornog sustava kao što su astma i svi oblici kašlja.
Kivi je nutritivno visokovrijedna hrana za sportaše. Ljekoviti učinci kivija mogu zaista biti iznenađujući, u što sam se osobno uvjerio. Kuhani listovi kivija jestivi su. Sok od peteljki dobro je sredstvo za izbacivanje pijeska iz mjehura, žuči i bubrega. Zbog antioksidantnih svojstava savjetuje se svakodnevna konzumacija ovoga voća. Inače, po sadržaju antioksidansa na prvome je mjestu naranča sa 6,82%, slijede crveno grožđe (5,99%), kivi (5,54), grejp (4,54), bijelo grožđe (2,89), banana (2,10), jabuka (1,92), rajčica (1,57), kruška (1,23), lubenica (0,88%)...
Kivi rabimo kao antioksidans, antipiretik, antimikocid, analgetik, antitrombotik, antibakterik, dijetetik, diuretik, dermetik, citotoksik, febrifug, kardik, sedativ. Kontraindikacije: Nekim osobama kivi izaziva alergiju.
Puno istine i laži napisano o hrani. Jedamput zdrava hrana drugi put štetna i sada budi pameta.