I dok se na jadranskoj obali već naveliko sije po vrtu, oni u kontinentalnom dijelu ipak će za to pričekati ožujak. Do tada vrtlarima s mora može se parirati u uzgoju presadnica. Bez obzira na to u kojem se kraju vaš vrt nalazi, upravo je veljača pravo vrijeme za sjetvu u zatvorenom prostoru.
Prisjetimo li se nekoliko zadnjih naglih prijelaza iz zime u proljeće, ne treba dugo čekati kako biste uzgojili svoje omiljene presadnice. Možete započeti sjetvu kupusnjača, salate, paprika, rajčica i patlidžana. Da biste bili uspješni u uzgoju presadnica, važno je zadovoljiti nekoliko faktora. Nakon sjetve posude je dobro držati na tamnom mjestu jer tako sjeme brže i lakše klija.
Provjeravajte supstrat svakodnevno jer ne smije presušiti, ali pripazite da pretjerana vlaga ne dovede do truljenja sjemena. Nakon što biljke niknu, potrebno im je osigurati dovoljno svjetla, u protivnom će se izdužiti te postati krhke i lomljive. Idealna temperatura u prostoriji trebala bi biti oko 22 stupnja. Ne zaboravite obilježiti sjetvene posude jer, kada niknu, većina biljaka izgledat će isto, a onda nastaju problemi.
Kako ne biste sijali previše, odnosno uzgojili veću količinu od potrebnog, evo i nekoliko korisnih informacija. U prosjeku se po osobi smatra dovoljnim 50 m2 za povrtne gredice te 1 m2 začinskog bilja, a za njihov uzgoj trebat će vam oko 3 sata tjedno. Ali ako ipak uzgojite više, podijelite susjedima i prijateljima pa ih zarazite svojim zdravim hobijem. Kako biste dobili kvalitetne, zdrave i pravilne presadnice, sljedeći korak u uspješnom uzgoju je rasađivanje.
Rasađivanjem, ili vrtlarskim rječnikom pikiranjem, postiže se znatno bolji napredak. Biljke rasađujemo kada dobiju dva prava lista. Treba pripaziti da se prilikom rasađivanja korijen ne savija. Ovo je vrijeme kada je biljci za rast potreban kvalitetniji supstrat te redovita dohrana. Ne zaboravite na redovito zalijevanje, ali pripazite da se voda u čašicama ne zadržava.
Kada se približi vrijeme presađivanja biljaka u vrt, treba obratiti pozornost na vrijeme prilagodbe biljaka na vanjske uvjete. Kod onih otpornih, kao što su kupusnjače, vrijeme prilagodbe je neznatno, jer se one u pravilu sade u hladna klijališta, a presađuju čim to dopuste uvjeti u vrtu. Kod rajčica i paprika priča je malo drugačija.
One su znatno osjetljivije i njihova prilagodba trebala bi trajati 10 do 15 dana. Važno je omogućiti presadnicama da očvrsnu i postanu otporne na vremenske uvjete koji ih čekaju na otvorenom, a ujedno treba pripaziti da budu zaštićene sve dok ne prođe opasnost od mraza.
Eto, napokon je došlo vrijeme koje mi vrtlari obožavamo – početak nove vrtlarske sezone. Vjerujem da prekapanje po paketićima sjemena svima donosi osmijeh na lice, ali zapamtite, to je tek mali dio onoga što nas čeka sve do kasne jeseni.
>>Uzdignute gredice – na lakši način do bogatog uroda