POPULARNO POVRĆE

Tri razloga za uzgoj poriluka: zdrav, ukusan i nezahtjevan. I uspjet će i na balkonu

Foto: Thinkstock
Tri razloga za uzgoj poriluka: zdrav, ukusan i nezahtjevan. I uspjet će i na balkonu
22.07.2024.
u 11:27
Ako niste već uzgojili svoje presadnice, nabavite ih na tržnici i zasadite u gredicu ili u teglicu na balkonu. Već za mjesec dana uživat ćete u ovom ukusnom i zdravom povrću!
Pogledaj originalni članak

Poriluk se može saditi u proljeće, ali i ljeti. Ako sad planirate sadnju, dobro je znati da će vam ovo zdravo povrće uspjeti i u teglici na balkonu jer je prilično nezahtjevno za uzgoj.

Poriluk nije pretjerano zahtjevna kultura za uzgoj, tako da se ne morate bojati neuspjeha. Kako će se razvijati, ovisi o mnogim faktorima poput sastava tla, pozicioniranosti u vrtu, ali i presadnicama koje ste zasadili. Ako ih niste sami uzgojili iz sjemena, nabavite ih na tržnici. Kako biste dobili kvalitetne presadnice, raspitajte se kod onih koji imaju iskustva u tome – preporučit će vam najboljeg uzgajatelja.

Ono što svakako nemojte pokušavati jest sijati sjeme poriluka direktno u gredice jer neće uspjeti.

Foto: Thinkstock

Poriluk najbolje uspijeva na suncu ili u polusjeni, u vlažnom, glinastom tlu – i ako ga sada zasadite moći ćete uživati u njemu tijekom cijelog ljeta. Ključan element uspješnog uzgoja je i gnojidba, najbolje stajskim gnojivom.

Presadnice sadite 15 do 20 cm duboko u zemlju, a kad zagrnete zemlju, dobro zalijte biljke. Ako temperature u rujnu budu visoke, možete povremeno zaliti gredice s porilukom. Nakon vegetacije poželjno je skratiti listove kako bi bili što deblji. Nemojte ga brati prije nego što naraste minimalno 20 cm.

Foto: Thinkstock

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.