blagdnaska biljka

Božikovina – biljka koja nas čuva od nesreća jedan je od simbola Božića

Foto: Shutterstok
Božikovina – biljka koja nas čuva od nesreća jedan je od simbola Božića
16.12.2022.
u 06:00
Cvate bijelim ili ružičastim cvjetovima u kraćim ili duljim oskudnim cvatovima. Kora mladog drva zelene je boje, a starijeg siva i glatka. Plodovi su loptasta koštunica crvene boje
Pogledaj originalni članak

Uz božićno drvce, pšenicu i božićnu zvijezdu još je jedna biljka duboko ukorijenjena uz običaje koji se vežu za dolazeće blagdane.  Riječ je o božikovini koja prema narodnoj predaji štiti od zlih duhova i nesreća, a u zimskim mjesecima i u vrijeme božićnih blagdana stavlja se iznad vrata ili se njome ukrašavaju razni blagdanski vjenčići kako bi vlasnike zaštitila od raznih nesreća.

Foto: Dom i vrt
Božikovina – biljka koja nas čuva od nesreća

Božikovina (božika) zimzeleni je dvodomni grm ili drvo koje naraste do desetak metara visine. Ima vazdazelene, čvrste, kožaste listove jajolika i eliptična oblika koji su na vrhovima šiljasti i trnoviti. S gornje su strane tamnozeleni, a s donje bljeđi i svjetliji.

Foto: H&M Home
Foto: H&M Home
Foto: H&M Home
Foto: H&M Home
Foto: H&M Home
Foto: H&M Home
Foto: H&M Home

Cvate bijelim ili ružičastim cvjetovima u kraćim ili duljim oskudnim cvatovima. Kora mladog drva zelene je boje, a starijeg siva i glatka. Plodovi su loptasta koštunica crvene boje. Cvate od svibnja do lipnja.

Foto: Promo fotografija
božićni ukrasi

Raste po vlažnijim brdskim i planinskim šumama, između stabala jele i bukve, na nadmorskim visinama i do 2000 metara. Često se kao ukrasna biljka sadi po vrtovima i parkovima. Mladi listovi beru se u srpnju, a kora u travnju i rujnu. Listovi su jako ljekoviti pa se koriste u narodnoj medicini za pripravljanje čajeva, tinktura, obloga... Međutim, s ovom biljkom valja biti oprezan budući da su joj plodovi otrovni.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.