jesenska sjetva

A zašto ne biste zasadili špinat? Može i na prozorskoj dasci

Foto: Thinkstock
A zašto ne biste zasadili špinat? Može i na prozorskoj dasci
09.11.2020.
u 12:37
Pogledaj originalni članak

Prednost jesenske sjetve i sadnje jest iskorištavanje površine i opskrbljivanje povrćem u rano proljeće. Biljke za svoj rast zahtijevaju hranjivo i vlažnost, što ne mora direktno ovisiti o vrtlaru. Sunce će biti niže na obzoru pa vlaga iz tla neće tako brzo ispariti. Biljke je dovoljno samo zaliti nakon sjetve ili sadnje. Na ovaj se način povrtnjak priprema za iduću sezonu. Ako se odluči sjetva i sadnja odgoditi za proljeće, tlo se može pokriti perforiranom PE folijom, sijenom, piljevinom, starim novinama itd. To će spriječiti rast korova, a preostale uništiti. Malč će smanjiti isparavanje vode i spriječiti eroziju, koja je moguća zbog obilnih zimskih oborina. Tijekom godine potrebno je povremeno provjeriti vlažnost tla.

Biljke koje su u suhom tlu neće moći preživjeti zimu, kao ni u prevlažnom. Na početku proljeća, potrebno je ukloniti malč kako bi sunčeve zrake lakše dospjele do tla i zagrijale ga. Evo biljaka koje su idealni „kandidati“ za jesensku sjetvu i sadnju, a s njima eksperimentirati možete i u balkonskim teglama: Luk se sadi sredinom listopada ili kasnije, ovisno o vremenskim prilikama. Sadi se na dubinu od 3 do 4 cm kako golomrazica ne bi podigla lučicu luka i kako bi se spriječilo oštećenje novog korijenja. Tijekom jeseni i zime luk će se ukorijeniti, u nekim slučajevima će narasti i novo lišće, no neće stradati od zime.

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Pri sadnji se odabiru manje i veće lučice, ovisno o kasnijoj namjeni. Manje lučice dat će veće glavice luka jer je manja šansa da će doći do vernalizacije i stvaranja cvijeta luka. Za korištenje mladih svježih zelenih listova luka, sade se krupnije lučice. esec listopad, posebno ovako sunčan i topao, za vrtlare nipošto nije mjesec odmora – i dalje se sadi na veliko.

Foto: Shutterstock
vrt

Osim branja i skladištenja uzgojenih kultura za zimu te sadnje travnjaka, zimzelenih grmova i drveća, voćki te cvjetnih vrsta (mahom lukovica za proljeće) te još nekih trajnica, postoji puno povrtnih vrsta koje također trebate saditi upravo sada. Primjerice, špinat, kelj pupčar (prokulice) ali i omiljene zimske salate – endiviju i matovilac. Ne trebate imati vrt da bi vam uspjele – i u vertikalnom vrtu na vašem balkonu ili još bolje mini stakleniku možete imati zdrave zelene listove za ukusne svježe salate koje ćete jesti u nadolazećoj sezoni. Također, matovilac možete kuhati. Saznajte u nastavku teksta kako ih zasaditi te uspješno uzgojiti.

Foto: Thinkstock
zelena salata

U kontinentalnom području špinat se sije do sredine studenog. Berba je u proljeće u ožujku i travnju. Špinat će ući u zimu s dva do četiri prava lista i kao takav će prezimiti, a u proljeće će normalno nastaviti svoj rast. U mediteranskom području, špinat se može sijati od početka rujna do sredine listopada za jesensku proizvodnju, a sjetvom do sredine studenog na zaklonjenom području, postiže se berba tijekom cijele zime, ali se moraju uzgajati otporni kultivari.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.