Bosiljak je vaš omiljeni začin u kuhinji i njegov karakteristični miris poboljšava svako vaše jelo. Evo, nekoliko načina da ga sačuvate za zimu.
Jedna od najjednostavnijih metoda za čuvanje bosiljka je zamrzavanje lišća. Natrgajte ga, ispirete u vrlo hladnoj vodi, stavite na ručnik i temeljito osušite. Zatim stavite lišće stavite u posudu ili tanjur, prekrite aluminijskom folijom, pazeći da se listići ne dodiruju. Stavite u zamrzivač.
Na taj način lišće će zamrznuti pojedinačno, a zatim ih možete staviti u vrećicu za zamrzavanje.
Listiće bosiljka možemo i osušiti pa kasnije s prstima smrviti i pohraniti u staklenku. Važno je da nježne listiće ne sušite izravno na suncu.
Listiće bosiljka možemo spremiti i u ulju. Listiće operite i osušite i stavite u staklenku. Dodajte maslinovo ulje, svi listovi moraju biti potoljeni u ulju. Staklenku zatvorite i stavite u hladnjak. Na taj način bosiljak možete čuvati oko 2 mjeseca. Želite li ga na taj način spremiti za cijelu zimu, staklenke i poklopac obavezno sterilizirajte.
Drugi način je i stavljanje listića bosiljka u posudice za led i zalijevanje maslinovim uljem. Smrznite u zamrzivaču, a kockice ulja i bosiljka idealne su za pripremanje umaka.
Dobar način je i čuvanje bosiljka u staklenci s puno soli. Posušene listiće i sol naizmjence stavljate u staklenku i na kraju odajte malo ulja. Tijekom kuhanja ne morate soliti jelo, jer će listići biti dovoljno slani.