ISTRAŽILI SMO

Tržište nekretnina: za isti novac, u usporedbi sa 2010., dobije se soba više

Foto: Pixsell
Tržište nekretnina: za isti novac, u usporedbi sa 2010., dobije se soba više
30.01.2015.
u 11:35
Stambenim nekretninama u posljednjih je pet godina postignuta cijena pala prosječno 25 posto
Pogledaj originalni članak

Najnepovoljniji je trenutak za prodaju, ali upravo je idealan za kupnju nekretnine. Tko god ima mogućnosti sada uložiti u kupnju novog stana u Zagrebu, za svoj će novac dobiti osjetno više nego 2010. godine. S vodećim agencijama za nekretnine u metropoli provjerili smo kako te razlike izgledaju u brojkama.

– Stambenim nekretninama u posljednjih je pet godina postignuta cijena pala prosječno 25 posto. Slikovito rečeno, razlika u cijeni 2010. i danas je jedna soba više. Tada se za sto tisuća eura u Zagrebu mogao kupiti 2-sobni ili 3-sobni stan, a danas se za isti novac dobije 3-sobni ili 4-sobni – ističe Dubravko Ranilović iz agencije Kastel nekretnine.

Sto tisuća eura za većinu je kupaca gornja granica i referentna brojka u ovom malom istraživanju stanja na tržištu nekretnina.

– Za taj se novac danas može dobiti dobar 3-soban stan u zoni tramvaja u koji ne treba više ulagati, a može se kupiti čak i 80-90 m2 neuređenog stana u Novom Zagrebu, Dubravi ili Španskom. Situacija je puno povoljnija nego 2010., a novac puno više vrijedi nego tada – ističe Boro Vujović iz agencije Opereta.

Za stan u Zagrebu za koji se prije pet godina plaćalo sto tisuća eura, danas se plaća u prosjeku 80 tisuća. Prodavatelji su, naime, većinom svjesni krize koja još traje i sukladno njoj prilagodili su cijene.

– Tržište se nekoliko godina borilo s činjenicom da su zlatne godine nekretnina prošle i da je vrijeme za realnost. Svi projekti koji u planiranje nisu uključili i faktor krize bili su osuđeni na neuspjeh. No, to što je cijena nekretnina pala od 20 do 30 posto ne mora obeshrabriti prodavatelje jer i oni danas za manje novca mogu kupiti kvalitetnu nekretninu – napominje Ivo Barun iz agencije Biliškov nekretnine.

Cijene su osjetno pale gotovo u svim dijelovima Zagreba pa se tako kvadrat u širem centru grada, primjerice na Trešnjevci, može pronaći već za 1400 eura.

– Postoje još neki izolirani slučajevi gdje cijene nisu toliko pale, osobito u Donjem gradu u kojem su cijene i dalje nerealno visoke s obzirom na situaciju na tržištu. No, ako je kupac spreman maknuti se iz elitnih kvartova, poput Medveščaka, Maksimira i Jaruna, može naći vrlo pristojan 3-sobni, pa čak i 4-sobni stan za oko sto tisuća eura, ali i za puno manje ako je stan u lošijem stanju – kazala je Lana Mihaljinac Knežević iz agencije Zagreb West.     

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.