Pametna kuća

Sitnim ulaganjima do velikih ušteda u domu

Foto: Shutterestock
Sitnim ulaganjima do velikih ušteda u domu
10.06.2017.
u 08:02
Krećete li s osnovama, najbolje je investirati u pametne utičnice s mogućnošću mjerenja potrošnje električne energije i LED osvjetljenjem prema energetskim razredima. Iznimno je kompaktna, sofisticirana i daljinski upravljana
Pogledaj originalni članak

Inteligentnu i štedljivu kuću donedavno smo mogli vidjeti samo na filmskom platnu ili je pak bila rezervirana samo za one jako duboka džepa. Međutim, napretkom tehnologije pametna kuća sve brže, čak i na našim prostorima, postaje standard. Kupujete li novogradnju, bez sumnje susrest ćete se barem s nekim elementima karakterističnima za pametne kuće. Ako pak svoju stariju kuću planirate renovirati, svakako uložite u sustav upravljanja koji će u startu povećati troškove, ali dugoročno će biti investicija koja se itekako isplati. Jer, osim što pruža sigurnost, olakšava upravljanje i svakodnevni život, dugoročno garantira uštede na energentima. No, da vam sve to ne bi bilo apstraktno – krenimo s objašnjenjem što je to zapravo pametna kuća.

Foto: Shutterestock

Otvaranje i zatvaranje roleta s motorom, žaluzina, vrata i ulaza može biti automatizirano i kontrolirano na jednostavan i lagan način

Sustav koji nam omogućava kombinaciju djelomične ili potpune automatizacije nad električnim funkcijama u našim domovima, uredima i drugim objektima. Ukratko, pametna kuća podrazumijeva ugradnju nekog od sustava kućne automatizacije s ciljem da svakodnevni život bude što lakši i udobniji. Standardni uređaji kao što su prekidači, regulatori jačine (intenziteta rasvjete), vremenske sklopke, videosustavi… ne mogu komunicirati međusobno i stoga ne mogu biti programirani niti se njima može upravljati s jednog mjesta. Međutim, kada govorimo o sustavima za pametnu kuću, tada su svi ti uređaji integrirani u centralizirani sustav, čime se omogućuje iznimno učinkovita regulacija i nadzor koji omogućava kombinaciju djelomične ili potpune automatizacije nad električnim funkcijama u domovima, uredima i drugim objektima. Sigurnost i zaštita, udobnost, ušteda energije, komunikacija i videonadzor u pravilu su stavke koje su integrirane u jedinstveni sustav koji se kontinuirano prilagođava promjenjivim zahtjevima korisnika. Jednom ugrađen, takav sustav, prema vašim uputama preuzima brigu i kontrolu nad svim funkcijama u stanu, obiteljskoj kući, uredu, hotelu i svakom drugom objektu namijenjenom za boravak ljudi.

Foto: Shutterestock

Kontrola rasvjete omogućuje uključivanje skupine svjetala u određenim uvjetima ili za posebne prigode, kao i isključivanje svih svjetla nakon izlaska

Ovakvi sustavi popularni su i praktični jer se njima lako upravlja i na daljinu, jednostavno putem mobitela. Ovisno o modelu koji odaberete, sustav prati status kućanskih aparata, odmah izvještava o alarmima, sumnjivim promjenama u domu, povećanoj potrošnji energije.... U slučaju preopterećenja smanjuje snagu aparata prema unaprijed programiranim sekvencijama. Neke od najpraktičnijih funkcija koje imaju ovi sustavi svakako su automatsko zatvaranje prozora kada počne padati kiša, spuštanje rolete i zatvaranje tende u slučaju jačeg vjetra, regulacija temperature, ventilacije, rasvjete, sprečavanje poplave i istjecanje plina ili požara. Isto tako može otvarati/zatvarati dvorišna, garažna i ulazna vrata, a alarmom signalizirati neovlašten pristup, a dostupne su još mnoge opcije ovisno o izboru i zahtjevima korisnika.

Da bi takav pametni sustav uvijek besprijekorno funkcionirao, ima i dodatno tj. rezervno napajanje koje osigurava normalnu funkciju sustava u slučaju nastanka električne energije. Svaki sustav čini određeni broj komponenti (modula), koje su povezane i programirane unutar sustava tako da svaka ima određen zadatak. Broj komponenti ovisi o složenosti sustava, tj. zahtjevima krajnjih korisnika, a isto tako se može nadograđivati u svakom trenutku u budućnosti jer su sve komponente međusobno kompatibilne. Moduli-inputi dijele se na komponente koje prikupljaju informacije izvana i šalju ih u sustav (senzori pokreta, plina, dima, fotosenzori, IC senzori, meteorološka centrala, temperaturni senzori, digitalni i analogni ulazi…) te na izvršne komponente koji na osnovi dobivenih informacija ili preprogramiranih funkcija izvršavaju zadatke (tajmeri, logičke jedinice, releji, dimmeri, analogni i digitalni izlazi…).

Foto: Shutterestock

Klima u pojedinoj ili više soba može se programirati, ne samo na temelju temperature okoline ili doba dana, nego i prema tome jesu li ili nisu ljudi u sobi, položaju prozora...

Svim funkcijama može se upravljati iz fotelje IR daljinskim upravljačem ili mobitelom iz auta ili bilo koje udaljene lokacije s pomoću tableta, PC-ja, uz mogućnost dojave stanja i svih promjena. Naravno, osim svih spomenutih komponenti, vrlo bitna stavka koja ide u prilog ovakvim sustavima upravljanja domom jest ušteda energije, odnosno smanjenje potrošnje. Pametni sustavi automatski interveniraju kada su zadane vrijednosti prekoračene kako bi se spriječio rizik od nestanka struje zbog preopterećenosti.

Tako se korisnika pošteđuje neugodnosti da vraća glavni prekidač u kutiji s osiguračima jer njemu je često teško pristupiti. Sustav, dakle, može biti programiran tako da, u slučaju preopterećenja, automatski isključuje trošila koja su prethodno zadana kao nebitna. Dodatna integracija klime i upravljanje rasvjetom još poboljšava sustav kućne automatizacije za uštedu energije.

Na primjer, moguće je postaviti sobnu temperaturu na ekonomični režim rada kada nitko nije kod kuće ili da se sva svjetla automatski isključe kad stanari napuste objekt. Prednosti sustava uočavaju se kroz veliku uštedu energije, povećanje ugodnosti života, slobodnog vremena i smanjenjem briga o svakidašnjim zadacima (zalijevanju cvijeća i vrtova, paljenju vanjske rasvjete, zatvaranju prozora i roleta prije spavanja…). Ako ste pak u uredu i zaposlenici ne vode brigu o uštedi energije, jednostavno postavite sustav koji će svaki dan nakon radnog vremena pogasiti rasvjetu i grijanje, a ujedno će aktivirati protuprovalni alarmni sustav. Cijeli se sustav može programirati i mijenjati u bilo koje vrijeme. To znači da se sve funkcije instalirane u kući (alarmni sustav, rasvjeta, scene, klima, automatizacija, kontrola potrošnje i sl.) mogu pratiti i upravljati centralno s upravljačke jedinice, ili lokalno preko zaslona osjetljivog na dodir, PC-ja ili tableta.

Ova centralizacija svih aplikacija drastično pojednostavnjuje kontrolu kućne automatizacije te štedi vrijeme i resurse. Osim što olakšavaju svakodnevni život, ovakvi sustavi vrlo su korisni kao zaštita od lopova. Primjerice, idete li na godišnji odmor, sustav programirajte tako da sam zalijeva vrt (vremenski podesivo), svjetla i rolete periodično pali/gasi, odnosno podiže/spušta kako bi se stvorio dojam da netko boravi u kući da biste zavarali eventualne provalnike i uljeze.

Foto: shutt

Detektori pokreta koji aktiviraju zvučni alarm i šalju tekstualne poruke upozorenja o neželjenom upadu. Ovi senzori mogu se uključiti i isključiti s pomoću aplikacije

Ono što većina korisnika voli jest upravljanje putem mobilnog telefona jer je tako s udaljene lokacije moguće imati stalni nadzor nad objektom, aktivirati/deaktivirati protuprovalni alarm, signalizirati neovlašten pristup, upravljanje i kontrolu nad rasvjetom, regulatorima rasvjete, grijanjem/hlađenjem, ventilacijom, sustavom navodnjavanja, procesima otvaranja/zatvaranja roleta, elektroničkih tendi, garažnih i ulaznih vrata…

Svaku nepravilnost u radu sustava ili pak tehničke probleme – nestanak struje, plina ili curenje vode – sustav signalizira korisniku na mobitel. Imate li energetski samoodrživu kuću (sa solarnim panelima, dizalicama topline...), sjajno će se nadpuonjavati s ovakvim inteligentnim načinom upravljanja domom. Važno je naglasiti da postoje brojne opcije i da se svaki program prilagođava korisniku, a o tome ovisi i cijena. Nekima su tako potrebne samo osnovne funkcije, drugi pak imaju posebne zahtjeve. Za koju se god opciju odlučili, važno je naglasiti da monteri većine sustava daju probni rok tijekom kojeg možete isprobati sve mogućnosti i na temelju svog iskustva složiti paket koji je skrojen upravo po vašoj mjeri.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.