Tržište nekretnina

Cijene stanova najviše rastu u Zagrebu, Zadru i Splitu, a Dubrovnik i dalje najskuplji

Foto: arhiva
Cijene stanova najviše rastu u Zagrebu, Zadru i Splitu, a Dubrovnik i dalje najskuplji
12.04.2017.
u 09:12
Kupci najviše traže stanove do 70 četvornih metara u širem središtu Zagreba, a to su spremni platiti 1300 eura po kvadratu
Pogledaj originalni članak

Tržište nekretnina već devetu godinu snosi posljedicu preskupih stanova koji su svoj bum imali od 2006. do 2008. Posljedica toga su znatno niže cijene, a ta je kretanja najlakše pratiti usporedbom cijena na godišnjoj razini. Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 166 tisuća aktivnih oglasa u ožujku 2017. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj nastavljaju se oporavljati. Ipak, i dalje su niže za sedam posto prema istom mjesecu 2011. godine. Od većih gradova u Hrvatskoj, cijene stanova najviše rastu u Splitu, Zadru te u Zagrebu. Rijeka također pokazuje blagi oporavak cijena stanova, dok Osijek nastavlja sa stagnacijom cijena kvadrata stana. Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u većini županija u priobalju tijekom ožujka nastavile rasti.

Međimurska županija među rijetkim je kontinentalnim županijama koja već drugi mjesec za redom bilježi oporavak cijena nekretnina na godišnjoj razini.

Cijene su najviše u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije s najnižim cijenama nekretnina. U ožujku 2017. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru.

Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima Vukovar, koji ujedno pokazuje i najveći pad cijena.

Gradska četvrt Novi Zagreb – Zapad bilježi rast cijena od gotovo 12 posto u odnosu na prošlu godinu, čime se smjestila u deset najskupljih četvrti u Zagrebu. Cijene su i dalje najviše u četvrti Gornji grad – Medveščak, a slijede ju Donji grad, Maksimir, Trnje, Podsljeme i Trešnjevka – sjever. Prosječne cijene kvadrata najniže su u Brezovici i Sesvetama. Kada je riječ o interesu potencijalnih kupaca za nekretnine u Zagrebu, najviše se traže stanovi veličine između 60 i 70 četvornih metara, a po cijeni od 1300 eura po kvadratu, i to u četvrtima šireg centra, gdje je prosječna cijena kvadrata ipak veća od one koju bi htjeli izdvojiti. Konkretnije, najviše je pretraživanja u ožujku zabilježeno u Donjem gradu, Trešnjevci, Maksimiru, strogom centru i na Jarunu. S obzirom na to da počinje nova turistička sezona ne iznenađuje pojačano oglašavanje vikendica i kuća za odmor. Više od tisuću novih oglasa vikendica i kuća za odmor predano je u ožujku, a ova potkategorija bilježi i značajan rast pretraživanja u odnosu na početak godine. Cijene vikendica prate trendove cijena nekretnina u Hrvatskoj općenito. Najskuplje su, očekivano, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je prosječna cijena kvadrata nekretnine za odmor 2505 eura.     

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.