Tržište

Cijene nekretnina u Zagrebu: Najveći pad cijena u Maksimiru

Foto: Žarko Bašić/PD/PIXSELL
Cijene nekretnina u Zagrebu: Najveći pad cijena u Maksimiru
20.01.2013.
u 00:23
U godinu dana cijene u Zagrebu u prosjeku
 pale 3,6 posto
Pogledaj originalni članak

Prošlu, 2012. pamtit ćemo po rekordno niskoj prodaji nekretnina na području Hrvatske, ali i po padu cijena nekretnina koje su ipak, s obzirom na smanjenju potražnju, i dalje, smatra većina građana, previsoke. Prema indeksu cijena nekretnina oglasnika Centarnekretnina, tražene cijene nekretnina, iako u godišnjem padu od 3,1%, u prosincu lanjske godine pale su tek 0,2 posto. Uzmemo li u obzir kretanje cijena na najvećem domaćem tržištu, onom zagrebačkom, cijene u prosincu 2012. u odnosu na studeni 2012. gotovo su stagnirale, odnosno pale su zanemarivih 0,1 posto.

Na godišnjoj razini, u odnosu na prosinac 2011., tražene cijene nekretnina ostvarile su pad od 3,5%.

Promatramo li tržište po kvartovima, primijetit ćemo pak da je Gornja Dubrava zabilježila najveći godišnji rast cijena stanova.

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u prosincu iznosi 1665 eura/m2, što je 4,6% niže u odnosu na prosinac 2011. godine.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene su cijene stanova u većini četvrti pale, osim u istočnom dijelu Novog Zagreba i Gornjoj Dubravi.

Najskuplji stanovi i dalje su u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od 2310 eura za kvadratni metar, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s cijenom od 2086 eura po kvadratu. Najniže su cijene stanova u Sesvetama, gdje prosječna cijena iznosi 1173 eura po kvadratnom metru te u Donjoj Dubravi gdje cijena iznosi 1406 eura.

Najveći pad u odnosu na prosinac 2011. bilježi pak gradska četvrt Maksimir gdje su cijene pale 8,5 posto, odnosno s prosječnih 2028 eura na 1856 eura po kvadratnom metru.

NE PROPUSTITE: Ovo je 10 stvari koje morate znati prije nego što kupite nekretninu

Želite što prije prodati nekretninu? Slijedite ove trikove

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.