novo lice

U obnovi luksuznog bečkog hotela glavnu riječ vodili su stručnjaci iz Hrvatske

Foto: The Amauris Vienna
U obnovi luksuznog bečkog hotela glavnu riječ vodili su stručnjaci iz Hrvatske
20.06.2024.
u 13:55
Hotel se nalazi u palači iz 19. stoljeća na čuvenom bečkom Ringu. Takva lokacija tražila je korištenje teških, plemenitih materijala poput prirodnog kamena, mramora, drveta, kože...
Pogledaj originalni članak

Od 2007. godine hotel The Ring gradio je reputaciju ultimativne destinacije za poslovne putnike iz svih krajeva svijeta, ali i za globalne šmekere koji uživaju visoku razinu usluge gdje god da odsjednu. No ovaj hotel koji se opisivao pojmom casual luksuza imao je klasično uređenje i bio je spreman za modernizaciju. Na njegovo mjesto tako je došao The Amauris Vienna, smješten u istom, istinskom remek-djelu velike povijesne važnosti. Neoklasičnu zgradu su sagradili poznati austrijski arhitekti Wilhelm von Flattich i Carl Schumann 1860. godine, a ona je u početku korištena kao plemićka rezidencija i bila je popularno sastajalište austrijskog plemstva i više klase, sve do kraja monarhije.

Foto: The Amauris Vienna

Kompletna obnova zgrade i preuređenje u novi luksuzni hotel trajali su dvije godine, a od starih elemenata sačuvano je slavno stubište, povijesno dizalo, umjetnička štukatura u sobama visokih stropova, kao i pročelje na Ringstrasse koje je obnovljeno iz temelja. Sada se na oko 4000 četvornih metara nalaze 62 sobe, uključujući 17 apartmana.

Foto: The Amauris Vienna

Budući da je mramor jedan od dominantnih materijala u The Amauris Vienna, zanimljiv je podatak da je za uređenje hotela obrađeno oko 160 tona mramora. Danas je Amauris Vienna novi luksuzni boutique hotel u Beču u čijem je uređenju sudjelovalo dvoje Hrvata. Zagrebačka ilustratorica Klara Rusan zaslužna je za veliki mural koji se proteže po stubištu kroz svih sedam katova hotela, dok je unutarnji dizajn osmislio zagrebački arhitekt Nikola Arambašić, direktor tvrtke OCD Arhitekti sa suradnicima.

– Mural se proteže od prizemlja do zadnjeg kata. Na njemu se nalazi nastanak “Hubirdsa”, odnosno hibrida ljudi (humans) i ptica (birds). Od prizemlja kada čovjek uzima zalet pa do sedmog kata vidimo kako hubirdsima sve više rastu krila, a do kraja priče oni su spremni za izlazak na krov i let – pojasnila je zagrebačka umjetnica Klara Rusan viziju koja je predstavljena na stubištu.

Za završetak cijelog murala trebalo joj je samo tjedan dana, a slikala je kistovima različitih veličina. Koristila je boju za unutarnje zidove. Klara, ističe, najviše voli crtati vlastite projekte, serije crteža.

Foto: The Amauris Vienna

– Murale isto rado izvodim, a za njima ne kaskaju ni posteri za filmove ili kazališne predstave – kaže Klara koja je prije 12 godina otišla na Erasmus razmjenu i animirani film zamijenila ilustracijom. U budućnosti planira, kako kaže, nastaviti karijeru u još jačem i veselijem tempu. U bližoj budućnosti plan je zatvoriti trenutačnu izložbu u Bruxellesu, donijeti je u Zagreb te završiti neke narudžbe.

OCD arhitekti na svojim društvenim mrežama podijelili su detalje obnove na kojoj su sudjelovali, kao i uređenja hotelskih soba. Grand Deluxe soba je zvijezda hotela, u kojoj se spajaju jasne geometrijske linije i suvremena umjetnička djela s povijesnom atmosferom bečke palače. Originalni elementi spojeni su s modernim dizajnom, u hotelu koji je ime dobio po Amauris niavius, vrsti leptira koja se nalazi u šumama tropske Afrike. U The Amauris Vienna svoje goste vide upravo kao ove leptire, posjetitelje izdaleka koji istražuju profinjene kvalitete novog bečkog hotela i grada, i iz njega odlaze preobraženi, s novim pričama i uspomenama.

Do suradnje s hotelom The Amauris Vienna došlo je putem natječaja koji je objavio arhitektonski ured OCD arhitekti. Oni su zaslužni za unutarnje uređenje hotela pri kojem je upotrijebljeno 160 tona različitog kvalitetnog mramora. Čak su i ulazna vrata svih soba prekrivena mramorom.

Foto: The Amauris Vienna

– Hotel se nalazi u palači iz 19. stoljeća na čuvenom bečkom Ringu. Takva lokacija tražila je korištenje teških, plemenitih materijala poput prirodnog kamena, mramora, drveta, kože. U želji da koristimo što više prirodnih materijala uspjeli smo uvjeriti investitora da se kupaonice ne izvode u keramici nego u pločama prirodnog Carrara mramora. Osim mramora iz Carrare zanimljivo je da smo koristili desetak vrsta kamena koji je dolazio iz Italije, Bugarske, Libanona, Španjolske i Gvatemale – rekao je Nikola Arambašić.

Inspirirali su se, ističe, lokacijom te unijeli suvremene elemente, a vrlo specifičan i predivan kontekst bečke palače donio je niz povijesnih elemenata. Uz njih su uvodili suvremenost kroz nove tehnologije, minimalističku rasvjetu, čiste i jednostavne linije namještaja te suvremenu umjetnost koja je bila bitan segment uređenja.

– Projekti ovog kalibra iznimno su zahtjevni, ne samo projektantski nego i organizacijski. Najzahtjevnije je bilo voditi projekt kroz pandemiju, različita zakonodavstva i usklađivati više 100 radnika da rezultat u konačnici bude savršen. Ako govorimo o tehnički zahtjevnim elementima, tu imamo nekoliko posebnosti poput minibar elemenata s integriranim podiznim mehanizmima, zatim stakleni krov bazena koji se klizno otvara te konferencijski stol od Carrara mramora dug više od šest metara – istaknuo je Arambašić.

Do suradnje je došlo nakon što su OCD Arhitekti investitorima radili privatni projekt nakon čega su zadobili njihovo povjerenje, nastavili suradnju te im je povjeren i ovaj veći projekt.

– Ured OCD arhitekti osnovao sam 2013. godine, tada još student četvrte godine Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Počeli smo kao tim mladih ambicioznih studenata kroz radove na natječajima i projekte koje smo nekim zanimljivim spletom okolnosti imali prilike raditi u Azerbajdžanu i Gruziji. Nakon diplome i pripravničkog rada od 2017. radimo dalje u današnjem formatu. Tim trenutačno broji 10 članova, a od 2017. do 2024. producirali smo više od 220 projekata – kaže Arambašić.

Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr
Foto: Njuškalo.hr

Kao dio međunarodne hotelske udruge Relais & Châteaux, novi mondeni hotel u Beču u središte svog djelovanja stavlja vrhunsko gostoprimstvo, gastronomiju i umjetnost dobrog življenja. Visoka razina usluge, moderan namještaj i obiteljska atmosfera, čine svaki boravak ovdje nezaboravnim. Gosti koji su dosad imali priliku odsjesti u hotelu, redaju pozitivne recenzije, a oduševljava ih sve od smještaja do gastronomske ponude. Interijer opisuju ukusnim i kvalitetnim, a sobe promišljenima i dizajniranima do posljednjeg detalja.

Lokacija je idealna, centralna, a opet tiha. Spa centar u hotelu je, kažu, pravi dragulj i nudi sve što je potrebno za opuštajući odmor.

Hvalospjeve dobiva i usluga; osoblje je, na temelju recenzija, izuzetno profesionalno, kompetentno, ljubazno i susretljivo, zbog čega se svaki gost ovdje ima priliku osjećati kao VIP osoba.Važan element novog hotela je gastronomija. U prizemlju The Amauris Vienna otvoren je Glasswing Bistro & Bar, koji dobrodošlicu priželjkuje ne samo gostima hotela već i Bečanima i turistima izvana. Elegantni restoran s 45 sjedećih mjesta nalazi se na uglu Kärntner Ringa i Akademiestraße, a u sklopu restorana nalazi se i prostrani vrt za goste.

Foto: The Amauris Vienna

Glavni chef je Alexandru Simon ovdje priprema jela austrijskog podneblja s mediteranskim prizvukom. Kao iskusni barmen, Maximilian Wölle nastoji impresionirati posjetitelje svojim signature kreacijama i klasičnim koktelima. Glasswing Bistro & Bar otvoren je svakog dana od 11 do 24 sata, a petkom i subotom do 1 sat ujutro, što ga bez sumnje čini popularnom gradskom točkom za večernja druženja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.