Mala škola uređenja

Tamni zidovi apsolutni su hit – pronađite svoju “mračnu” nijansu

Foto: arhiva
Tamni zidovi apsolutni su hit – pronađite svoju “mračnu” nijansu
11.02.2017.
u 12:00
Ne morate se ograničiti samo na crnu i sivu, kombinirajte i druge boje. Piše Ankica Juričević
Pogledaj originalni članak

Iako je istina da tamne boje vizualno smanjuju prostor te da lako s njima možete i pogriješiti, moj savjet je da se ne bojite ovog izazova. Pravilnim odabirom tamne boje, dozirane onoliko koliko određena prostorija dopušta, s obzirom na svoju veličinu, namjenu i količinu dnevnog svjetla, postići ćete poseban, dojmljiv, elegantan i pomalo dramatičan ugođaj u domu.

Foto: arhiva

Rasvjeta je ključna

Tamne boje zidova odgovaraju gotovo svim stilovima uređenja interijera i zadovoljit će ukus svakog pojedinca koji ima istančan smisao za estetiku. U svijetu dizajna interijera, crnu i tamnosivu (ne)boju mnogi nazivaju „novom bijelom“, a sve zbog njezine velike prednosti jer se odlično kombinira sa svim bojama te se sve više koristi u prostorima. Nemojte se ograničavati samo na crnu i tamnosivu u prostoru kada su u pitanju tamne boje, nego uzmite u obzir i druge nijanse poput tamnoplave, tamnozelene, smeđe, boje šljive ili tamne boje vina. Izbor će, dakako, najviše ovisiti o vašoj osobnosti, ali i namjeni prostorije. Ono što želim naglasiti je da rasvjeta igra važnu ulogu u postizanju efekta boje u prostoru. Ako prostorija nema veliki dotok dnevnog svjetla, odlučite se na bojenje samo jednog zida u tamnu nijansu, ali pobrinite se da dnevna svjetlost, koliko god je moguće, više obasjava taj zid. Ako je prostorija izrazito svijetla, slobodno se možete odlučiti i za više od jednog tamnog zida. Uzmite u obzir i dovoljnu količinu umjetne rasvjete u odnosu na količinu tamne boje u prostoru. Igrom svjetla i sjene na tamnim zidovima postići ćete poseban efekt i vizualnu dubinu u prostoru. Kada budete birali boje, također je dobro imati na umu da sjajne boje reflektiraju svjetlost i lako se čiste mokrom krpom, dok su one u mat izvedbi sklonije upijanju svjetlosti. Prednost tamnih boja u interijeru je ta što su one idealna podloga namještaju, ali i svim drugim elementima koje želite istaknuti. Dakle, želite li da neka posebna slika dođe do izražaja, postavite je na tamni zid.

Foto: arhiva

Postignite “wow” efekt

Posebno lijepo izgledat će mini galerija na tamnom zidu. Isti efekt osim bojom, možete postići tamnom zidnom tapetom s nenametljivim uzorcima. Možda niste sigurni koje biste prostorije u svojem domu obojili u tamnu boju? Moj je prijedlog da u tamno obojite zid iznad uzglavlja kreveta u spavaćoj sobi, jedan dio dnevnog boravka i kuhinju. Poseban „wow“ efekt, za svakoga koji ulazi u vaš dom, postići ćete ako hodnik obojite u tamno. Potrebno mu je samo osigurati dovoljnu količinu umjetne rasvjete.

Foto: arhiva

Vrijedni savjeti

1. Nemojte se bojati eksperimentirati s tamnim bojama zidova. Ako se nakon nekog vremena i zasitite boje, lako je opet možete ponovo prebojiti.

2. Tamne boje u svijetu dizajna interijera zauzimaju značajno mjesto i poseban su trend u ovoj godini. Zašto se i vi ne biste poigrali njima?

3. Zanimljivi i efektni su tamni zidovi po kojima možete pisati. Ovakav zid unijet će veliku promjenu u domu, a dobro će doći u kuhinji, dječjoj ili radnoj sobi.

4. Ne morate samo zidove bojiti da bi postigli posebne efekte tamnim bojama. Možete se slobodno poigrati i namještajem, tekstilnim elementima i ukrasnim predmetima u tamnim bojama.

5. Kombinacijom drvenih elemenata s tamnim zidovima postići ćete odličan vizualni efekt. Želite li postići kontraste u prostoru, tamnim zidovima pripojite bijeli namještaj ili neke druge dekorativne elemente.

Foto: arhiva

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.