DOM ZA DVOJE

Stan u Utrini: pametna rješenja i soba od samo pet kvadrata

Foto: MMI DESIGN
stan
Foto: MMI DESIGN
stan
Foto: MMI DESIGN
stan
Foto: MMI DESIGN
stan
Foto: MMI DESIGN
stan
Foto: MMI DESIGN
stan
Foto: MMI DESIGN
stan
Foto: MMI DESIGN
stan
Foto: MMI DESIGN
stan
Foto: MMI DESIGN
stan
Foto: MMI DESIGN
stan
29.12.2019.
u 07:00
S obzirom na ograničen budžet, osmišljen je interijer koji obiluje rješenjima koja na pametan način štede novac, a da se pritom ne žrtvuje dobar izgled
Pogledaj originalni članak

Dati dizajnerima interijera svu kreativnu slobodu opcija je za koju će se rijetki odlučiti. No, mladi bračni par bez djece upravo je to napravio i prepustio svoja novokupljena 42 kvadrata stana u zagrebačkoj Utrini Mirjani Mikulec i njenom timu.

– Slobodne ruke ono su što svaki dizajner najviše voli čuti jer je to prilika da isplivaju neke originalne ideje. Jedini uvjet je bio da stan djeluje mladenački, drukčije i otkačeno – objašnjava Mirjana.

Foto: MMI DESIGN

Temeljita obnova

Osim što se zidovi nisu rušili te je zadržan originalni raspored s dnevnim boravkom, kuhinjom i blagovaonicom, kupaonicom te malom spavaćom sobom, cijeli je stan temeljito preuređen. S obzirom na to da je zgrada stara više od 40 godina, a da prostor neko vrijeme nije bio obnavljan, u dva mjeseca, koliko su trajali radovi, promijenjen je parket, pločice, postavljene su nove zidne obloge u kupaonici te je novonamješten, i to bez prevelikih troškova.

Foto: MMI DESIGN

– S obzirom na ograničen budžet, realizirali smo interijer koji obiluje rješenjima koja na pametan način štede novac, a da se pritom ne žrtvuje dobar izgled. Velike uštede napravili smo izbjegavanjem postavljanja keramičkih pločica na sve zidove u kupaonici i kuhinji, iskorištavanjem starih, nasljeđenih stvari koje, s druge strane, imaju i poseban šarm, a ušteđen novac uložili smo u druge stvari, poput kreveta po mjeri ili pak kvalitetne radne ploče od getacorea.

Što se tiče namještaja, dio je naslijeđen pa pretapeciran, primjerice trosjed i fotelja, dok je ostatak kupljen ili napravljen po mjeri, poput velikog garderobnog ormara u dnevnom boravku i police za televizor.

Najveći izazov bila je spavaća soba od samo pet kvadrata koja je prije služila kao radni kabinet. Vlasnici nisu htjeli krevet na razvlačenje pa je i on izrađen po mjeri da stane u 210 cm dužine, odnosno 170 cm širine.

Foto: MMI DESIGN

Ušteda na pločicama

– Uz spavaću sobu, najzanimljivija je kuhinja s blagovaonicom. S obzirom na to da su vrata na nezgodnom mjestu, kuhinja je morala biti odvojena na dva dijela. Uštedu u troškovniku dobili smo tako da nismo postavljali pločice cijelom dužinom zida već samo iznad štednjaka. Ostatak zida obojen je perivom bojom i zaštićen lakom. Okrugli stol je odabran jer je često najbolje rješenje za male interijere, a s obzirom na mali prostor, dekoracije su postavljene na zid.

Drugi zid, koji je zanimljivo izveden, jest onaj u kupaonici, pri čijem uređenju ljudi često previde da pločice od poda do stropa nisu jedino rješenje.

– S obzirom na to da smo imali slobodne ruke za uređenje, odlučili smo se poigrati i izbjeći klasičnu malu, bijelu kupaonicu. Odabrali smo dekorativne pločice u obliku heksagona, a kako bismo dodatno naglasili njihov oblik, odlučili smo ih nepravilno obložiti. Odabrali smo neutralne boje jer ne “zastarijevaju” tako brzo, a i djeluju opuštajuće.

Foto: MMI DESIGN

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

CA
Cafa
15:44 31.07.2015.

Imam stan od 45 kvadrata (također Utrina) i neizmjerno je funkcionalniji. Ovoga na slikama su uredili kao predimenzioniranu garsonijeru. Tako se stan uređuje za slikanje a ne za stanovanje. Onaj tko živi u 42 kvadrata puno bolje iskorištava taj prostor. Stručnjaci i njihove neutralne boje i ukrasi i okrugli stolovi...

ZE
Zelenaruka
10:02 29.12.2019.

Dakle, naselje odnosno kvart se zove Utrine a ne Utrina

LA
lajh1985
11:01 29.12.2019.

Soba od 5 kvadrata izgleda tocno kako sam i ocekivao da ce izgledat...a jos si mislim sto su mogli osim kreveta unutra ubacit:)