stolarija

Staklene stijene ili klasična stolarija? Izbor ovisi o arhitekturi i stilu uređenja!

Staklene stijene ili klasična stolarija? Izbor ovisi o arhitekturi i stilu uređenja!
27.05.2021.
u 12:48
Pri kupnji prozora važno je imati na umu da su prozori jedan od najvažnijih građevnih elemenata te utječu na estetski izgled kuće izvana i na dobar ugođaj unutra
Pogledaj originalni članak

Staklene stijene, odnosno velike ostakljene površine interijeru daju dozu glamura i profinjenosti te omogućuju, svojim dimenzijama, prilagodbu prostoru. Međutim, valja znati da za razliku od, primjerice, PVC stolarije, nemaju izolacijsku funkciju. Stoga je to također stavka o kojoj valja voditi računa pri izboru.

Foto: VELUX

Arhitektonska slika nekog objekta u velikoj mjeri ovisi o izboru stolarije. Pri kupnji prozora važno je imati na umu da su prozori jedan od najvažnijih građevnih elemenata te utječu na estetski izgled kuće izvana i na dobar ugođaj unutra. Uvjeti koje mora ispunjavati suvremena stolarija su: veliki izbor boja i materijala, toplinska i zvučna izolacija, jednostavno održavanje, provjetravanje i protuprovalna zaštita.

Foto: IKEA

Nekvalitetni i dotrajali prozori i vrata, osim što estetski ne izgledaju dobro i narušavaju izgled stambenog objekta, također su i energetski neučinkoviti te ih je potrebno zamijeniti novima. Za vrijeme ljetnih vrućina nekvalitetna stolarija loš je izolator i propušta vrućinu, a po zimi hladnoću. Važnost energetske učinkovitosti prozora predočit ćemo spomenemo li da od ukupnih toplinskih gubitaka zgrade oko 50% gubitka toplinske energije otpada na prozore. Gubici kroz prozore i do su 10 puta veći nego gubici kroz zidove. U skladu s novim tehničkim propisima posebno treba paziti na koeficijent prelaska topline za prozore i balkonska vrata. Kako bi se smanjilo toplinske gubitke, obične, jednostruke prozore zamjenjuje se IZO staklom.

Foto: Dom i vrt
Istražili smo koja vanjska stolarija je najjeftinija, a koja najbolja

Razlikujemo tri vrste prozorskih okvira – drvene, aluminijske i plastične (PVC). Drvo je prirodni, klasični materijal i, ako se pravilno održava, drveni prozor može izdržati i do 100 godina. Drveni prozor ima najbolji stupanj zvučne i toplinske izolacije, a prihvatljiv je i ekološki gledano jer je drvo materijal koji se obnavlja. U požaru njegova konstrukcija ostaje postojana i ne proizvodi nikakve otrovne plinove. Posebno se treba paziti pri odabiru zaštitnog sredstva za drvo koje mora biti ekološki prihvatljivo kao što su smola i firnis. Da bi drveni prozori bili otporni na vremenske utjecaje, moguće ih je oblagati aluminijem.

Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home

Aluminijski prozorski okviri imaju postojan oblik, što je jako važno kod velikih prozorskih okvira. Ne stare i laki su za održavanje. Aluminij ima veliku toplinsku vodljivost te se puni drvom kao toplinskim izolatorom.

Plastični (PVC) prozorski okviri nisu prihvatljivi s ekološkog gledišta jer njihova proizvodnja i reciklaža zagađuju okoliš. Lako se održavaju pa im je to prednost u odnosu na drvene prozore. Imaju bolju toplinsku zaštitu od aluminijskih, a cijena im je otprilike ista. Osim što razlikujemo stolariju po materijalu od koje je izrađena, danas se na tržištu nude razne vrste oblika i boja stolarije. Uz standardne oblike nude se još i drugi oblici stolarije po mjeri kao što su: harmo klizne stijene, podizno-klizne stijene, otklopno-klizne stijene, specijalni oblici i drugo. Odabir stolarije uvelike će utjecati na stil uređenja interijera. Plastični i aluminijski prozori i vrata modernijeg su dizajna i uglavnom se biraju kod moderno uređenih građevina, dok se drvena stolarija, osim kod modernih, najčešće koristi za klasično i rustikalno uređenje doma.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.