pozovite stručnjaka

Klimu moramo servisirati i iz zdrastvenih i tehničkih razloga

Foto: Thinkstock
klima uređaja
Foto: Thinkstock
klima uređaja
Foto: Thinkstock
klima uređaja
25.06.2015.
u 08:30
Pozovite majstora i napravite godišnji servis klima-uređaja. Sami jednom mjesečno operite filter i dobro da posušite prije stavljanja u klima-uređaj
Pogledaj originalni članak

Da bi klima-uređaj kvalitetno radio, donio u naš prostor ugodnu mikroklimu i trošio upravo onoliko energije koliko je i predviđeno, nužno je svake sezone napraviti pregled, dezinfekciju i čišćenje. Dva su velika razloga za to – zdravstveni i tehnički.

Zdravstveni, jer se dezinfekcijom unutrašnje jedinice uklanja i sprječava nastajanje bakterija, plijesni, gljivica i drugih mikroorganizama.

Tehnički razlozi su kontrola količine rashladnog medija freona koji osigurava kvalitetan i ispravan rad uređaja, postiže se niža potrošnja struje i produljuje njegov radni vijek. Pa, ako još niste to učinili, ne dvojite i ne čekajte da vaša klima „sama pozove“ upomoć.

Serviser nužan

Mogući znakovi lošeg klima-uređaja su slabo hlađenje, buka i čudni zvukovi ili curenje unutarnje jedinice. Pri kupnji klima-uređaja svaki proizvođač daje i detaljne upute za čišćenje, ali ako tom poslu niste vični, ponajbolje je pozvati ovlaštenog servisera. Sami možemo očistiti filtar uz pomoć usisavača i pranjem u blagoj otopini vode i deterdženta te dobro osušiti, a taj posao treba obaviti barem jednom mjesečno. Filtar se može osušiti na suncu (nije preporučljivo izravno izlaganje) ili sušilom.

Foto: Thinkstock

Međutim, samo serviser može provjeriti stanje freona, kompresora i ventilatora.

– Kroz dulje vrijeme korištenja neke od tih komponenti potrebno je i zamijeniti jer su dotrajale i postaju neučinkovitije pa sam pregled, čišćenje ili nadopuna freona nije dovoljna – naglašava Ivo Tkalec, direktor tvrtke Tklac-ing-a, dodajući i kako je za dobar rad klime važno i njezino pozicioniranje u prostoru, kako ništa ne bio “ometalo” ni unutarnju ni vanjsku jedinicu.

Godišnji pregled klima-uređaja podrazumijeva pregled i čišćenje filtara, izmjenjivača topline, dezinfekciju, vizualni pregled nepropusnog sustava, kontrolu isparavanja, ispitivanje funkcionalnosti i pregled daljinskog upravljača. Važno je pregledati i eventualno očistiti i vanjsku jedinicu od nanesenog lišća i ostalih nečistoća.


Foto: Thinkstock

Od 149 do 400 kn

Cijene godišnjeg servisa klima-uređaja trenutačno su na tržištu dosta različite, a razlog su pojedine akcije i popusti koje nude serviseri, a kreću se od 149 do 400 kuna. No, prije prihvaćanja bilo koje ponude valja provjeriti je li serviser ovlašten za kvalitetno obavljanje posla i je li baš sve potrebno uključeno u cijenu.

Nadalje, važno je dobiti garanciju i račun s popisom svih obavljenih poslova. Valja i znati da se za klima-uređaj mora koristiti zasebna utičnica, da se klima ne smije uključivati/isključivati uz pomoć utikača i da je klimu obvezno isključiti kad pada kiša.

>>Pranje posuđa: evo kako uštedjeti vodu i energiju

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BU
buderim
04:28 26.06.2015.

Klimu obavezno iskljuciti kad pada kisa?! To nije tocno! Za vrijeme jake oluje, dobro je iskljuciti sve electricne uredaje, ali obicna kisa nece naskoditi kvalitetnom klima uredaju.