Mala škola uređenja

Za šarm kupaonice ključni su detalji

Foto: Thinkstock
Za šarm kupaonice ključni su detalji
03.10.2020.
u 07:00
Kako biste izbjegli greške, angažirajte stručnjaka, savjetuje Ankica Juričević
Pogledaj originalni članak

Je li vaša kupaonica zrela za adaptaciju? Ako je tako, vrijeme je da nešto poduzmete kako biste se osjećali bolje u vlastitom domu. Adaptacija kupaonice ozbiljan je projekt koji je potrebno obaviti profesionalno i kvalitetno. Kada govorimo o preuređenju kupaonice, ne mislimo samo na estetsku komponentu, nego ponajprije o tehničkim aspektima koje bi novouređena kupaonica trebala zadovoljiti.

Kako ćete je koristiti?

Vrlo je važno procijeniti u kakvom stanju je instalacija vodovoda i kanalizacije te uvidjeti u kakvom je stanju bojler i koliko je star, posebno ako se radi o plinskom bojleru. Zatim je potrebno procijeniti stanje elektroinstalacije i raspored rasvjetnih tijela kao i način provjetravanja prostora. Moja je preporuka da već u ovoj fazi zatražite savjete stručnjaka kako ne biste morali naknadno popravljati pogreške. Kad su riješeni tehnički aspekti, razmislite o načinu na koji ćete koristiti kupaonicu sljedećih 20 godina, koliko bi ona trebala trajati. Ovdje mislim na životne okolnosti koje vas očekuju, kao što je npr. prinova u obitelji ili pak životna dob, odnosno slabija pokretljivost.

Foto: Thinkstock

Nakon što ste uz pomoć stručnjaka definirali tlocrtnu dispoziciju elemenata u prostoru i zadovoljili sve tehničke aspekte, vrijeme je da se pozabavite onom ljepšom stranom uređenja, a to je estetika. Danas se na tržištu nudi veliki izbor podnih i zidnih obloga za kupaonice, a također je u ponudi i veliki izbor sanitarne opreme. Prije konačnog odabira opreme za novu kupaonicu, moj je savjet da obiđete što više specijaliziranih trgovina. Možda ćete se iznenaditi kolika je razlika u cijeni za slične ili čak iste proizvode u različitim trgovinama.

Pažljivo s bojama

Kod odabira boje podnih i zidnih pločica pripazite na osnovno pravilo da u malu prostoriju birate svijetle boje. Ako pak volite tamne obloge u kupaonici, onda ih koristite umjereno, a prostoru osigurajte jaču umjetnu rasvjetu. Kupaonica bi trebala biti prostorija u kojoj ćete se osjećati mirno i opušteno. Stoga, ako odaberete mirne, nenametljive boje podnih i zidnih obloga, zasigurno nećete pogriješiti. K tomu dodajte još nekoliko pažljivo odabranih upečatljivih detalja koji će vašoj kupaonici dati poseban šarm. Ako ste po svojoj osobnosti veseli i volite se igrati bojama, onda će za vas pravi odabir biti pločice u živim bojama.

Foto: Thinkstock

Žive boje u kupaonici idealne su za jutarnje razbuđivanje i veseli početak dana. No, pažljivo s intenzitetom i količinom boje jer bi se moglo dogoditi nakon određenog vremena da vas boje počnu zamarati. Isto pravilo vrijedi i za mozaik koji je izuzetno dominantan element u kupaonici i treba ga znati s mjerom upotrijebiti. Jednom kada odredite raspored elemenata, stil uređenja, boje i vizualni dojam kupaonice, s tim ćete živjeti dulji niz godina. Stoga budite pažljivi pri odabiru.

Foto: Thinkstock

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.