moderan dom

Nepravilan tlocrt ne mora biti prepreka za vrhunsko uređenje, ovaj obiteljski stan najbolji je dokaz

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić
20.09.2024.
u 09:56
Vlasnici su željeli ugodan i funkcionalan stan i da se postigne dobar estetski dojam. Da bi se postigla veća funkcionalnost, bilo je potrebno u projektiranju napraviti neke preinake s pregradnim zidovima, kako bi se dobila veća kuhinja, više otvorena prema blagovaonici
Pogledaj originalni članak

Elegancija je sve poželjnija u interijerima, a njezin veliki povratak dogodio se s klasikom. No, svakako ne mora ići s njom u paketu nego se elegancija može vrlo uspješno i efektno kombinirati sa svim ostalim stilovima. Stan kojeg vam predstavljamo odiše elegancijom upakiranom u moderno ruho. Interijer od 80 četvornih metara nalazi se u zgradi iz 70-ih godina prošloga stoljeća, u zapadnom dijelu Zagreba i nakon uređenja kojeg potpisuje studio Mirjane Mikulec, postao je dom mladoj obitelji.

Foto: Darko Mihalić

U stanu se, pored blagovaonice i dnevnog boravka, nalaze i dvije spavaće sobe, a jedna od njih je buduća dječja soba koja tek čeka svoje uređenje zatim hodnik, kupaonica i gostinjski toalet. Vlasnici su željeli ugodan i funkcionalan stan i da se postigne dobar estetski dojam. Da bi se postigla veća funkcionalnost, bilo je potrebno u projektiranju napraviti neke preinake s pregradnim zidovima, kako bi se dobila veća kuhinja, više otvorena prema blagovaonici. No, izvorna funkcija prostorija nije mijenjana. I kuhinja i blagovaonica ostale su na svojim zatečenim pozicijama.

Foto: Darko Mihalić

Kako bi se kuhinja otvorila prema blagovaonici i više s njom povezala, zid prema toaletu se pomaknuo i na taj način se dobilo dovoljno mjesta za ovu ideju. Prostor toaleta smanjenjem kvadrature pritom nije izgubio funkciju, dok je razlika u ovom dijelu, gdje su kuhinja i blagovaonica, itekako vidljiva.

Foto: Darko Mihalić

Što se samog uređenja tiče, ono je naglašeno već na samom ulazu. Iako su, po prostorijama, razni dekori korišteni za namještaj po mjeri sve je skladno jer se arhitekt Matko Šimić, koji je ispred studija Mirjane Mikulec vodio projekt uređenja, zadržao na neutralnom spektru boja u kombinaciji s drvnim dekorom.

Osnovni komadi komadnog namještaj su također u neutralnim bojama. Tako su primjerice bijele sofe u dnevnom boravku naglasile profinjenost koju je klijent želio. Puno je pažnje pridano odabiru rasvjetnih tijela. U svim prostorijama korišteni su dominantne visilice koje su naglasile sami stil uređenja i dale točku na i.

Foto: Darko Mihalić

Kuhinja je zbog odabira svijetlih sivo-bež tonova i staklenih te mramornih površina dobila eleganciju i dašak luksuza. Pritom se pazilo da svaki dio bude u potpunosti funkcionalan te usklađen sa željama vlasnika. Pomicanjem zida i blagovaonica je više došla do izražaja te se dobilo dovoljno površine za stol sa šest sjedećih mjesta, tako da se nepravilan oblik maksimalno ublažio. Bilo je potrebno uskladiti boje i stil blagovaonice s kuhinjom. Luksuz se ovdje postigao nježnim dekorom namještaja po mjeri ali i odabirom tkanine na stolcima. Izgled je zaokružen crnim detaljima ali i zastorima koji su oplemenili i utoplili prostor.

Foto: Darko Mihalić

U dnevni boravak unesen je dodatni sadržaj koji je slijedio zahtjeve vlasnika koji su željeli, pored otvorenih polica i dosta mjesta za sjedenje i prostor za skladištenje. Prostorija je nepravilnog oblika s izlaskom na balkon no to se na koncu u pokazalo kao prednost u konceptu uređenja prostora jer su police i ormari za skladištenje odvojene kao zone unutar prostorije.

I ovdje dominiraju nježni neutralni tonovi koji su odabrali kako bi se zadovoljile želje vlasnika za profinjenim izgledom. Nakon što u završene sve stolarske stavke, uslijedilo je opremanje komadnim namještajem. Spavaće sobe nalaze se u dijelu stana sa zasebnim hodnikom i kupaonicom, što im daje dozu privatnosti i intime, ali je tu dozu uređenjem svakako trebalo pojačati.

Foto: Darko Mihalić

Tapecirani krevet s visokim uzglavljem, fronte ormara visokog sjaja te zlatni akcenti donijeli su eleganciju i notu raskoši, a odabirom mekih bež tonova stvorila se željena atmosfera ugode, opuštenosti i topline. Prostor pored ulaznih vrata, prije noćnog ormarića, vješto je iskorišten za malu komodu s ladicama u koju se mogu smjestiti modni dodaci i rublje. Ovaj koncept maksimalno je iskoristio prostor, a kretanje sobom je nesmetano.

Ako volite pratiti rad Mirjane Mikulec, veselit će vas podatak da 29.09. kreće nova sezona emisije InDizajn.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.