Mala škola uređenja

Kombiniranje boja nije nimalo lak posao, prepišite trikove profesionalaca

Foto: Shutterstock
Kombiniranje boja nije nimalo lak posao, prepišite trikove profesionalaca
24.01.2020.
u 07:00
Jedna boja neka bude dominantna, a druge manjeg intenziteta, takav miks stvorit će željenu atmosferu u prostoru
Pogledaj originalni članak

Iako su spremni potrošiti dosta novca na uređenje svoga doma, mnogi nisu sigurni ili jednostavno ne znaju kako kombinirati boje u domu. Da biste postigli sklad i ravnotežu u interijeru, dobro je poznavati osnovna pravila kombiniranja boja i znati ih primijeniti. Boje ne bi trebale nikada biti izolirane, osim ako to nije strogo planski određeno.

One trebaju biti uvijek u međusobnoj kombinaciji. To znači da svi elementi u prostoru, počevši od zidova, podova, stropova, namještaja pa sve do najsitnijih detalja tvore ukupnu shemu boja u vašem domu.

Foto: Shutterstock

Da biste pravilno kombinirali boje, potrebno je odlučiti se za jednu koja će biti temelj vaše sheme. Odlučite se koji će element biti nositelj te boje. Može to biti jedan zid u prostoru, sjedeća garnitura, tepih, zavjese ili bilo koji drugi veći element u interijeru. Ako želite u svome domu postići harmoniju u kojoj će sve boje biti dio nenametljive cjeline ili pak želite stvoriti kontrastnu shemu u kojoj će boje biti najistaknutije, odlučite se za jednu od sljedećih shema kombiniranja boja.

Foto: Shutterstock

U harmoničnoj shemi boja sve boje su skladne i ne konkuriraju jedna drugoj pa odlučite li se za ovu opciju, postići ćete umirujući učinak u prostoru. Harmoničnu shemu možete postići tako da izaberete neutralne boje slabijeg intenziteta kao što su, primjerice, svijetlosiva, bež i prljavobijela. Ovu shemu možete koristiti i kao pozadinu kada želite istaknuti jedan detalj u jarkoj boji na koji želite skrenuti posebnu pozornost.

Foto: Shutterstock

Harmoničnu shemu kombiniranja boja možete postići tako da odaberete jednu boju, ali u širokom rasponu intenziteta od osnovnih, temeljnih elemenata do najsitnijih detalja u prostoru. Monokromatska shema zasnovana na, primjerice, zelenoj boji može uključiti tamnozelenu, boju trave, maslinastozelenu i sve druge tonove koji se mogu koristiti u međusobnoj kombinaciji, ali i svaka od njih individualno. Odlučite li se u svome domu neku prostoriju urediti vodeći se po monokromatskoj shemi, cijeli prostor učinit ćete posebno privlačnim i skladnim.

Foto: Shutterstock

Za razliku od harmoničnih shema, odabirom kontrastne sheme postiže se dinamika i skreće pozornost na pojedine elemente u prostoru. U ovoj kombinaciji boja postaje žarišna točka u prostoru. Kontrastnu shemu u prostoru možete postići ako birate analogne boje, što znači one boje koje se na krugu boja nalaze jedna pokraj druge. To može biti npr. plava s tirkiznom. Ponekad analogne boje ne daju prevelik kontrast pa na neki način mogu djelovati kao harmonična shema.

No, odaberete li kombinaciju dvije komplementarne boje, one koje se nalaze nasuprot jedna drugoj u krugu boja, stvorit ćete izrazito jak kontrast u prostoru. Ubacite li u kontrastnu kombinaciju više boja, stvorit ćete kontraste uz pomoć trijada. Trijade su tri također kontrastne boje u krugu boja koje dobivamo postavimo li istostranični imaginarni trokut u krug boja. One boje koje se povezuju vrhovima trokuta zovu se trijade.

Uspješne kontrastne, ali skladne sheme boja u svome domu postići ćete ako budete kombinirali tople i hladne. Za koju god se opciju kombiniranja boja odlučili, ona ovisi o vašem ukusu i osobnosti, ali i o prostoru koji uređujete. Važno je uzeti u obzir količinu dnevnog svjetla u prostoru, ali i namjenu prostorije te njezinu veličinu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.