POZIV KREATIVCIMA

Dizajner ste i želite sudjelovati na Izloži hrvatskog dizajna? Prijavite se što prije!

Foto: Promo fotografija
izložba hrvatskog dizajna
Foto: Promo fotografija
izložba hrvatskog dizajna
Foto: Promo fotografija
izložba hrvatskog dizajna
Foto: Promo fotografija
izložba hrvatskog dizajna
21.04.2016.
u 17:30
Izložba koja će se otvoriti u rujnu pokazat će recentnu dizajnersku produkciju tijekom dvogodišnjeg razdoblja u različitim dizajnerskim disciplinama
Pogledaj originalni članak

Hrvatsko dizajnersko društvo objavilo je javni poziv za prijavu radova na 'Izložbu hrvatskog dizajna 1516' koja će se održati od 13. rujna do 16. listopada 2016. godine u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Dio izložbenog postava prikazat će se u Galeriji Izidor Kršnjavi u Zagrebu.

Izložba hrvatskog dizajna žirirani je prikaz recentne dizajnerske produkcije tijekom dvogodišnjeg razdoblja u različitim dizajnerskim disciplinama te obuhvaća profesionalne i studentske radove iz područja vizualnih komunikacija, produkt dizajna, ambalaže, dizajna novih medija, modnog i odjevnog dizajna, prostorne signalizacije, dizajna postava izložbi itd.

Radovi na izložbi 1516 bit će predstavljeni u sljedećim kategorijama: dizajn vizualnih komunikacija; dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija; dizajn ambalaže; industrijski / produkt dizajn; prostorne i grafičke intervencije i sistemi; modni i odjevni dizajn; cjeloviti projekt / proizvod te koncept / inicijativa/kritički dizajn.

Također, svi radovi koji se prijavljuju na izložbu trebaju biti realizirani, s iznimkom radova koji se prijavljuju unutar kategorije “koncept / inicijativa / kritički dizajn”.

Odabir pristiglih radova obavit će Selekcijska komisija u sastavu: Iva Babaja (grafička dizajnerica, Past President ico-D), Andrej Filetin (kreativni direktor), Marko Golub (kritičar vizualne umjetnosti i dizajna), Silva Kalčić (povjesničarka umjetnosti), Gjuro Korać (kreativni direktor), prof. Mladen Orešić (produkt dizajner) te Koraljka Vlajo (voditeljica Zbirki dizajna MUO).

Rok za prijavu radova je 29. svibanj 2016.

Foto: Promo fotografija

Podsjetimo, izložbe hrvatskog dizajna održavaju se od 1999. godine i do danas su jedina manifestacija takvog formata u Hrvatskoj koja obuhvaća sva područja dizajna, te već niz godina ima izuzetan odaziv stručne i široke javnosti. Svrha izložbe je doprinos afirmaciji dizajna kao tržišno i društveno relevantne struke.

Strogom selekcijom prijavljenih radova izdvaja se i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu, te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji. Izložba 1516 teži obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj – od izrazito tržišno uvjetovanih projekata do onih nastalih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu.

Foto: Promo fotografija

Radovi predstavljeni na Izložbama hrvatskog dizajna prolaze oštru selekciju žiratora, koja ne valorizira samo dizajnersku pismenost projekata već i eksperimente, propitivanje društvenog konteksta, kvalitetne autorske iskorake te prije svega kulturnu vrijednost dizajna. Jednaka pozornost posvećuje se i neprofitnim projektima studenata svih studija dizajna u Hrvatskoj, a izložba ujedno reflektira i temeljan odnos dizajna i gospodarstva, što se posebice pokazalo važnim kroz fluktuaciju prisutnosti industrijskog dizajna na dosadašnjim izložbama.

Cilj izložbe je autentično dokumentirati “trenutak” dizajnerske profesije unutar dvogodišnjeg perioda, prostrti pred publiku panoramsku sliku visoko postavljenih profesionalnih standarda te relevantnih tendencija koju u datom trenutku želimo zabilježiti kao svojevrsni oslonac i podsjetnik za budućnost.

O detaljnim uvjetima, načinu prijave, kriterijima vrednovanja radova te načinu rada Selekcijske komisije i Ocjenjivačkog suda saznajte OVDJE.

>>Upoznajte novi hrvatski dizajn: stolić Strech.me i ležaljku Helia

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.