Thymus vulgaris

Majčina dušica

Foto: Flora magazin
Majčina dušica
01.12.2016.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Majčina dušica je podjednako poznata i u medicini i u kulinarstvu. Kao tradicionalan začin koristi se od pamtivijeka za variva i razne juhe te za umake od rajčice.

Timijan je grmolika trajnica iz porodice Labiatae, podrijetlom iz mediteranskih zemalja, posebno pogodna za kamenjare. Kao i sve ostale kamenjarke voli suho tlo i potpuno osunčan položaj. Uzgaja se na otvorenom prostoru u našem priobalju, ali i na kontinentu. Prednost joj je niski rast i nezahtjevnost glede njege. Ima ugodan miris; neki kultivari mirišu na limun, a pogodna je za sušenje.

Često se zbog svog patuljastog i grmolikog rasta koristi za popunjavanje pukotina na starim kamenim zidovima ili među kamenjem kojim je popločena vrtna staza. Najviše treba paziti na dobru drenažu jer biljke za kamenjare uspijevaju samo na propusnim tlima gdje nema opasnosti od odstajale vode.

Majčina dušica ima guste sitne cvjetne grozdove u ružičastim nijansama.

Primjena: za kamenjare, balkone i terase, između pukotina kamenog zida i vrtnih staza

Napomena: Prije cvjetanja ubiru se stabljike, povežu u vezice i objese na toplom i zračnom mjestu. Nakon cvatnje majčinu dušicu valja podrezati.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.