Anethum graveolens

Kopar, dil

Foto: Thinkstock
Kopar, dil
01.12.2016.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Biljka tankih, končastih listova i žutoga cvijeta koju najčešće koristimo kao začin došla je u Europu iz jugoistočne Azije još u 1. stoljeću. Stari Rimljani vjerovali su da im koprovo ulje namazano po tijelu daje snagu, a Grci su ga upotrebljavali kao sredstvo za smirenje. Poznat i pod nazivom dil i slatki janež, kopar se danas najviše proizvodi u Mađarskoj, ali ne samo za potrebe kulinarstva, nego kao i lijek.

Riječ je o jednogodišnjoj biljci koja naraste od 30 do 110 cm visine i koja cvjeta od maja do kolovoza. Sadi se s prvim mrazevima na tlo izloženo suncu i bogato humusom. I sama biljka kao i plod ima intenzivan i aromatičan, lako prepoznatljiv miris koji se stavlja u salate, umake, variva i juhe. No, kada želite koristiti kopar kao lijek, onda uzmite samo plod od kojeg se pravi bezbojno eterično ulje.

Kopar je bogat vitaminima A, C i B9 (folna kiselina) te mineralima bakra, kalija, željeza i magnezija. Narodna medicina ga upotrebljava kao sredstvo za poboljšanje apetita, smanjenje visokog krvnog tlaka i kolesterola te protiv upale dišnih puteva. Ako imate problema s povraćanjem, čaj od kopra će ga zaustaviti, kao i grčeve i nesanicu.

Primjena: U teglama i u gredicama.

Napomena: Izbjegavajte saditi kopar pored ili blizu komorača jer se mogu lako međusobno oprašivati. Svakako napravite razmak između sadnica oko 23 cm.


 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.