Cytissus

Žućica, zanovijet

Foto: Flora magazin
Žućica, zanovijet
01.12.2016.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Žućica pripada raznolikoj skupini listopadnog obično pužućeg, patuljastog, niskog ili velikog grmlja i polugrmlja, čije je prirodno stanište Europa i mediteranski predjeli. Većina vrsta pripada rodu Cytissus, dok neke pripadaju rodu Genista ili Spartium.

Rod Cytissus je velik i raznolik; habitus pojedinih vrsta iz ovog roda kreće se u rasponu od visokog i uspravnog do pužućeg. Nekolicina od 30 vrsta ima dobro razvijeno lišće, koje je jednostavno i usko ili se sastoji od tri listića - perasto, dok neke vrste gotovo da i nemaju listove. Kod njih se proces fotosinteze obavlja u zelenim grančicama, koje rastu pod kutom. Cvjetovi su brojni i oblikom podsjećaju na grašak.

Općenito se lako uzgajaju u vrtovima gdje lijepo cvatu pod većinom uvjeta, ali ne podnose potpuno sjenovite položaje. Što se tiče tla, toleriraju i suha, pjeskovita i močvarna tla, plodna ili hranjivima siromašna tla. Neke sitnije vrste zahtijevaju tople i suhe položaje i dobro drenirana tla.

Primjena: uz gredice, na travnjaku, uz rubnjake.

Napomena: Grmolike vrste i stablašice potrebno je redovito orezivati jer s vremenom postaju ogoljene odozdo. Nakon cvatnje podrezati izboje da se potakne cvatnja iduće godine.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.